Starbucks: Αύξηση των τιμών πώλησης, υψηλότερα κέρδη

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 11:20

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 31%, μετά την αύξηση των τιμών πώλησης και την προσθήκη σάντουϊτς και αρωματισμένων καφέδων στην γκάμα των προϊόντων της, εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης αλυσίδας καφετεριών των ΗΠΑ, Starbucks Corp. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της μετά την ανακοίνωση της διοίκησής της, ότι το τρέχον τρίμηνο τα κέρδη της θα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 144,9 εκατ. δολ. ή 35 σεντς ανά μετοχή από 110,4 εκατ. δολ. ή 27 σεντς ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Αυτή, ήταν και η χαμηλότερη αύξηση των κερδών που εμφάνισε σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Οι πωλήσεις της το τρίμηνο που έληξε στις 2 Ιανουαρίου, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 24%, φθάνοντας το 1,59 δισ. δολάρια.

Η Starbucks αύξησε τις τιμές πώλησης καφέ κατά μέσον όρο 11 σεντς το φλιτζάνι τον Οκτώβριο, προκειμένου να καλύψει την αύξηση του κόστους γάλακτος και των κόκκων καφέ. Ο επικεφαλής της Orin Smith, προσέθεσε σαλάτες και σάντουϊτς σε περισσότερα από 2.000 καταστήματα της αλυσίδας, και δαπάνησε περισσότερα για το μάρκετινγκ και την εκπαίδευση των υπαλλήλων της εταιρείας, όσα δηλ. δαπανά για την δημιουργία καταστημάτων.

«Τα νέα ποτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αύξησαν τις πωλήσεις», ανέφερε ο Donald Gher, ο οποίος διαχειρίζεται 600 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Coldstream Capital Management στο Bellevue, της Washington και κατέχει περίπου 200.000 μετοχές της Starbucks, συμπληρώνοντας: «Εχουν ένα νέο κύκλο ροφημάτων, τροφίμων και υψηλότερες τιμές, που βαρύνουν στην αύξηση των πωλήσεων. Η Starbucks τα έχει καταφέρει με την υψηλότερη τιμή των φυσικών εμπορευμάτων».

Η Starbucks, η οποία διαθέτει περισσότερα από 8.900 καταστήματα, ανακοίνωσε, ότι τα κέρδη της ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο, θα κυμανθούν από 23 έως 24 σετνς, λιγότερο από τον μέσον όρο των 25 σεντς ανά μετοχή, που εκτιμούσαν 13 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial. Το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της Starbucks ήταν ένα σεντ υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Οι μετοχές της υποχώρησαν στα 53,60 δολ. η μία στις 4:56' μ.μ., μετά την άνοδό της στα 55,34 δολ. η μία, στην καθιερωμένη διαπραγμάτευσή τους στη Ν. Υόρκη. Πέρυσι, σημείωσαν συνολικά άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 52%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα