Ε.Ε. - Καμπανάκι για δημόσια οικονομικά, ασφαλιστικό

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 18:42

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων, υπήρξε το 2004 μεγάλη αύξηση των ονομαστικών μισθών σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας, και επιβράδυνση του ρυθμού ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής νομοθεσίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/27/1007674.htm , επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τη εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών οικονομικής πολιτικής της περιόδου 2003-2005. Ειδικότερα, κρίνονται ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, η Επιτροπή διαπιστώνει τον προηγούμενο χρόνο δεν σημειώθηκε στη χώρα μας πρόοδος σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, ενώ, όπως επισημαίνει, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, δεν λήφθηκαν μέτρα για τη μείωση με ικανοποιητικούς ρυθμούς του δημοσίου χρέους και τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα συνέχισε να αποκλίνει το 2004 από το στόχο της επίτευξης ενός ισοσκελισμένου ή πλεονασματικού προϋπολογισμού.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται παράλληλα ότι σημειώθηκε πρόοδος στην προσπάθεια αύξησης της χαμηλής παραγωγικότητας, με ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν για τη μετάβαση σε μια οικονομία που να λειτουργεί με βάση τη γνώση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού δεν έχει διασφαλιστεί πλήρως, παρά τα μέτρα που κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμη, διαπιστώνεται ότι, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη απλούστευση του οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος, έχει μειωθεί ο ρυθμός μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία των κοινοτικών οδηγιών.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ακόμη η περιορισμένη πρόοδος στην προσπάθεια μείωσης του υψηλού δείκτη διαρθρωτικής ανεργίας και αύξησης της απασχόλησης, κυρίως αυτής των γυναικών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί αντανακλούν τις διαφορές στην παραγωγικότητα, στο πλαίσιο της διαδικασίας των μισθολογικών διαπραγματεύσεων, κρίνονται ανεπαρκή. Τέλος, χαρακτηρίζονται ασαφείς οι συνέπειες από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την προώθηση της μερικής απασχόλησης και της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, καθώς, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, τα εμπόδια για την ένταξη σε αυτήν παραμένουν ισχυρά.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα