ΒΕΘ: Πάνω από δύο βιοτεχνίες έβαζαν λουκέτο καθημερινά το α' τρίμηνο

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 13:21
UPD:13:23
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μέσα στις 90 αυτές ημέρες 220 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ενώ πολύ λιγότερες -82- έκαναν έναρξη. Με άλλα λόγια, σημειώνει η διοίκηση του ΒΕΘ, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, 2,4 επιχειρήσεις την ημέρα αποχαιρέτησαν κατά μέσο όρο τον επιχειρηματικό στίβο.

Πάνω από δύο βιοτεχνίες έβαζαν λουκέτο κατά μέσο όρο καθημερινά στη Θεσσαλονίκη στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (ΒΕΘ), με βάση το "ισοζύγιο" εγγραφών-διαγραφών στα μητρώα του.

Συγκεκριμένα, μέσα στις 90 αυτές ημέρες 220 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ενώ πολύ λιγότερες -82- έκαναν έναρξη. Με άλλα λόγια, σημειώνει η διοίκηση του ΒΕΘ, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, 2,4 επιχειρήσεις την ημέρα αποχαιρέτησαν κατά μέσο όρο τον επιχειρηματικό στίβο.

Σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016, τα λουκέτα ήταν φέτος σημαντικά μειωμένα, εξέλιξη που όμως το ΒΕΘ δεν θεωρεί θετική. «Την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2017 οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος ήταν μειωμένες, σημαντικά, κατά 31,3%, ενώ οι ενάρξεις επιχειρήσεων σημείωσαν πτώση κατά 14,5%. Ο περιορισμός των λουκέτων, πάντως, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος, κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς για ακόμη μία φορά καταδεικνύεται η τάση για "απόδραση" από το επιχειρείν» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρώτος αντιπρόεδρος της Κεντρικής 'Ενωσης Επιμελητηρίων.

Υποστήριξε ότι «η ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, σε συνδυασμό με τον ατελείωτο διάλογο, καθώς και οι εσωκομματικές τριβές καταστρέφουν την επιχειρηματικότητα, έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνουν τη λειτουργία της αγοράς και οδηγούν σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο, «αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις και όχι με ευχολόγια, φόρους και δεσμεύσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα