Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2005 19:01
UPD:19:06

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψε σήμερα η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Προβληματισμό προκάλεσε η ανακοίνωση ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,1% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι ανάπτυξης κατά 3,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Στο τρίτο τρίμηνο το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 4%.

Η παραπάνω ανακοίνωση επισκίασε τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Microsoft και μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών καθώς και τη συμφωνία – μαμούθ για την εξαγορά της Gillette από την Procter & Gamble.

Η είδηση αυτή δημιούργησε προσδοκίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αφυπνίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές τους.

Η μετοχή της γαλλικής Bic σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 6,4%. Ο τίτλος της βρετανικής Unilever ενισχύθηκε κατά 1,47%.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι ενέργειας, τραπεζών και τεχνολογίας. Η μετοχή της γερμανικής Siemens κατέγραψε απώλειες 3,4%.

Ο τίτλος της ολλανδικής εταιρείας χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών Fortis σημείωσε πτώση 2,98%.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.832,8 μονάδες μειωμένος κατά 0,42%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.870,35 με απώλειες 0,54% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.201,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,35%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα