Μικρή ανάκαμψη του ευρώ

Φήμες για παρέμβαση της ΕΚΤ
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2001 13:21
UPD:13:28

Μικρή ανάκαμψη παρουσίασε σήμερα το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς ενισχύονται οι φήμες ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει, προκειμένου να στηρίξει το εξασθενημένο νόμισμα μετά τα νέα ανησυχητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, κατά τις πρωινές συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ έφθασε τα 84,68 σεντς από 84,32 σεντς αργά χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ινστιτούτο Insee, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία σημείωσε το Μάιο απρόσμενη αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 1996 και οφείλεται κυρίως στις σημαντικές ανατιμήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,5%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο εν λόγω δείκτης θα παρουσίαζε αύξηση 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2001.

Η παραπάνω εξέλιξη, όπως εκτιμούν αναλυτές, απομακρύνει, τουλάχιστον προς το παρόν, το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. «Οι αγορές φοβούνται πιθανή παρέμβαση υπέρ του ευρώ», δήλωσε στο "Βloomberg" παράγοντας της ING Barings, ο οποίος εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 82,31 σεντς. «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά», πρόσθεσε, και προέβη στην εκτίμηση ότι λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων στη ζώνη του ευρώ η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

Ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού και στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτού στην υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ζώνης του ευρώ σημείωσαν το Μάιο άνοδο κατά 0,5% σε σχέση με τον Απρίλο και κατά 3,5% σε σχέση με τον Μάιο του περασμένου χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η μεγαλύτερη άνοδος σε ετήσια βάση που έχει καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 1993.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα