Στο δρόμο των ρευστοποιήσεων

Εν όψει των εκλογών στο Ιράκ
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:11:27

ΠΛΗΓΜΑ δέχθηκαν οι μετοχές στη Wall Street από την ανακοίνωση απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και της περαιτέρω αύξησης των τιμών του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για την ταχύτητα των ρυθμών της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και των εκλογών στο Ιράκ.

Οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες μετά από ένα προσωρινό ράλι στον απόηχο των ειδήσεων για την εξαγορά της Gillette από την Procter & Gamble όπως και από τις ενθαρρυντικές κερδοφορίες της Microsoft, αντέστρεψαν τα κέρδη τους στην πορεία των συναλλαγών. Ο τόνος της αγοράς γρήγορα αντεστράφη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, εν όψει των εκλογών στο Ιράκ αλλά και της αντίδρασης στα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία για χαμηλότερο του αναμενόμενου ΑΕΠ.

Αναλυτές επισημαίνουν τα αυξημένα ρίσκα για επιθέσεις στο Ιράκ, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης. Οι μετοχές δέχθηκαν άλλο ένα χτύπημα στις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης, μετά την είδηση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει επισημοποιήσει τις έρευνες που διεξάγει στην εταιρεία Merck.

Οι μετοχές αντιμετώπισαν μια δύσκολη εβδομάδα, στην προσπάθεια των επενδυτών να ανακτήσουν το ηθικό τους έπειτα από τρεις συνεχείς εβδομάδες απωλειών εν μέσω ανησυχιών για την οικονομίας και τους ρυθμούς αύξησης των εταιρικών κερδών. Οι εβδομαδιαίες μεταβολές στον δείκτη Standard & Poor's 500 ήταν ελάχιστες, ενώ o Nasdaq έχασε 0,2%.

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις κυβερνητικές αναφορές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά στον κόσμο, που έδειξαν επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης -χαμηλότερη των προσδοκιών.

Οι μετοχές εταιρειών που εξαρτώνται περισσότερο από τις αμερικανικές πωλήσεις σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην ευρωπαϊκή αγορά. Η μετοχή της Ericsson υποχώρησε κατά 1,9%, ενώ απώλειες σημείωσε και η μετοχή της BP με πτώση 1,5%.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών Blue Chips υποχώρησε 0,5% στις 1.054 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με μικρές απώλειες 0,18%, στις 11.320,58 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα