Τoshiba: Μείωση των τιμών chip, αναθεώρηση των κερδών

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 10:34

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο του έτους, εξ αιτίας της μείωσης των τιμών των flash memory chips και των ηλεκτρονικών, για το ευρύ καταναλωτικό κοινό, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής chip, της Ιαπωνίας, Toshiba Corp.

Τα καθαρά της κέρδη τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, ενδέχεται να διαμορφωθούν στα 45 δισ. γιέν (435 εκατ. δολ.) έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για κέρδη 50 δισ. γιέν και της περυσινής, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Τόκυο.

Η κίνηση της Toshiba, ακολουθεί αυτήν της Sony Corp., της NEC Electronics Corp. και άλλων ιαπωνικών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρονικών, εξ αιτίας του κορεσμού της αγοράς ψηφιακών μηχανών και κινητών τηλεφώνων, που ωθούν χαμηλότερα τις τιμές. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Τόκυο, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα λειτουργικά της κέρδη και για τις πωλήσεις του έτους.

«Με τους μεγαλύτερους πελάτες των flash memory chips, να μειώνουν τις προβλέψεις των κερδών τους, η Toshiba δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτήν την αρνητική συγκυρία», ανέφερε ο Fumiyuki Nakanishi, στρατηγικός αναλυτής της SMBC Friend Securities Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει ανησυχία, ότι τα κέρδη θα επιδεινωθούν το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου».

Το πρώτο τρίμηνο της χρήσης η Toshiba εμφάνισε κέρδη, μετά από ζημίες που είχε εμφανίσει πριν από ένα έτος, 1,6 δισ. γιέν ή 0,49 γιέν ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι ζημίας 9,25 δισ. γιέν ή 2,87 γιέν ανά μετοχή, τον προηγούμενο από τον τελευταίο χρόνο.

Τα λειτουργικά της κέρδη υποχώρησαν στα 900 εκατ. γιέν από 14 δισ. γιέν και οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στο 1,37 τρισ. γιέν από 1,32 τρισ. γιέν.

Οι μετοχές της εταιρείας, που σημείωσαν άνοδο σε κάθε ένα από τα τελευταία δύο χρόνια, υποχωρούσαν 1,2%, φθάνοντας στα 419 γιέν η μία, στις 3 μ.μ., κατά το κλείσιμό τους στο Χρηματιστήριο του Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα