Ε.Ε. - Στην τελική φάση οι διαβουλεύσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 19:52

Οι μετεκλογικές εξελίξεις στο Ιράκ, η κατάσταση στο Κόσοβο και το ύψος των κοινοτικών προϋπολογισμών την περίοδο 2007 - 2013 ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης και ο υφυπουργός Γ. Βαληνάκης.

Σε σχέση με το ζήτημα των δημοσιονομικών προοπτικών επί του οποίου η Ε.Ε. εισέρχεται πλέον στον τελικό κύκλο των διαβουλεύσεων, η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πάγια θέση της ότι πρέπει να επιμεριστεί το κόστος της διεύρυνσης κατά τρόπο που να μην επιβαρυνθούν σημαντικά οι φτωχότερες περιφέρειες των «15».

Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που οριοθετούν το ύψος των κοινοτικών προϋπολογισμών για την περίοδο 2007 - 2013 στο 1,14% του μέσου ΑΕΠ των «25», ενώ τα πλουσιότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. επιδιώκουν τον περιορισμό των κοινοτικών προϋπολογισμών στο 1% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

Ο κ. Βαληνάκης σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής η Ελλάδα προσβλέψει σε χρηματοδοτήσεις ύψους 22 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τις προτάσεις των πλουσιοτέρων κρατών ενδέχεται τα κονδύλια να συρρικνωθούν στα 12 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα