Στα υψηλότερα μιας εβδομάδας το δολ. έναντι του γιέν

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2005 08:34

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, αναρριχήθηκε το δολάριο έναντι του γιέν στην Ασία, καθώς εικάζεται, ότι, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, σε τέτοιο ρυθμό, ώσετε η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, φέτος.

Η Fed θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, αύριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg Nes. Εικάζεται, ότι, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της ανόδου του δολαρίου για πρώτο μήνα, σε τέσσερις μήνες, τον Ιανουάριο, καθώς εικάζεται ότι σημειώθηκε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για εικοστό μήνα, σύμφωνα με άλλη έκθεση, πριν από τη σημερινή ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων.

«Το δολάριο θα διατηρηθεί σε θετικό έδαφος», ανέφερε ο Minoru Shioiri, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της Mitsubishi Securities Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Αυτήν τη στιγμή δεν θέλουμε να πάμε ενάντια στην τάση μιας ισχυρής οικονομίας των ΗΠΑ και των υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού».

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 103,68 γιέν, στις 2:53' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 103,70 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Χθες, το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 103,79 γιέν και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Ιανουαρίου, όταν αναρριχήθηκε στα 104,07 γιέν. Εναντι του ευρώ, το αμερικανικό νόμισμα ανήλθε στο 1,3062 δολ., από 1,3038 δολ. Το δολάριο ενδέχεται να αναρριχηθεί στα 104,30 γιέν και στο 1,29 δολ. έναντι του ευρώ, σύμφωνα με τον Shioiri.

Τον Δεκέμβριο, η Fed, προχώρησε στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού μεταξύ των τραπεζών, στο 2,25%, υπερβαίνοντας τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο 2%, για πρώτη φορά από το 2001. Η Bank of Japan, διατηρεί αμετάβλητα, κοντά στο μηδέν, τα βασικά επιτόκια δανεισμού, από τον Μάρτιο του 2001.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα