Nέα άνοδος στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2001 10:37

Με κέρδη έκλεισαν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και πάλι ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά το χθεσινό «ράλι» του Nasdaq http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/06/182730.htm . Σημαντική άνοδο σημείωσαν, επίσης, και οι μετοχικές τιμές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 143,47 μονάδες ή 1,34% και διαμορφώθηκε στις 10.857,28 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 11.052,51. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.058,03 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,02%.

Αξιόλογα κέρδη αποκόμισαν οι μετοχικές τιμές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών. Η μετοχή της NEC σημείωσε άνοδο 7,48%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών Αdvantest και Tokyo Electron ενισχύθηκαν κατά 8,29% και 8,37% αντιστοίχως συνεχίζοντας τη χθεσινή ανοδική τους πορεία.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές εταιρειών που παρουσιάζουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία πρόκειται σύντομα να ανακάμψει.

H αισιοδοξία αυτή ενισχύθηκε από τα νέα ενθαρρυντικά στοιxεία για τον τομέα παροxής υπηρεσιών στις HΠA που ανακοινώθηκαν xθες και τα οποία προστέθηκαν σε μια σειρά καλύτερων των αναμενόμενων στατιστικών στοιxείων που δημοσιεύθηκαν από την αρxή της εβδομάδας. Οι μετοχές των εταιρειών TDK και Sony ενισχύθηκαν κατά 8,23% και 4,03% αντιστοίχως, ενώ αξιόλογα κέρδη αποκόμισαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα κέρδη σχεδόν στο σύνολο των κλάδων περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν έγινε γνωστό ότι η κατασκευαστική εταιρεία Aoki Corp κήρυξε πτώχευση, καθώς τα χρέη της στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου έφθαναν τα 372,1 δισ. γεν (τρία δισ. δολ.).

Παρά το ότι η κατάρρευση της παραπάνω εταιρείας ήταν αναμενόμενη, πολλοί επενδυτές προέβησαν σε ρευστοποιήσεις. Πιέσεις δέχθηκε ο κατασκευαστικός κλάδος και οι τράπεζες. Η μετοχή της Asahi Bank, η οποία έχει χορηγήσει δάνεια στην Aoki, υποχώρησε κατά 4,17%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα