Στο 19% η απορροφητικότητα του προγράμματος της ΚτΠ

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2005 14:25

Με την πορεία του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» ασχολήθηκε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, το πρόγραμμα για την «Κοινωνία της Πληροφορίας» είναι ένα από τα τεράστια επιχειρησιακά προγράμματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο αφορά την εισαγωγή της Πληροφορικής σε όλη την ελληνική κοινωνία, στη Δημόσια Διοίκηση και στην ελληνική οικονομία. Έχει τεράστια σημασία για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αλλά και για τις υπηρεσίες του Δημοσίου προς τους πολίτες».

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης το πρόγραμμα, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρισκόταν σε τραγική κατάσταση όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Στο σύνολο του προγράμματος η απορρόφηση έφτανε μόλις στο 11,8%. Τους τελευταίους δέκα μήνες, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, έγιναν εργώδεις προσπάθειες, με αποτέλεσμα η απορροφητικότητα, στο τέλος Δεκεμβρίου, από το 11,8% να έχει ανέβει πάνω από το 19%. «Το σημαντικότερο είναι ότι διπλασιάστηκαν οι καινούργιες συμβάσεις που υπεγράφησαν για νέα έργα πληροφορικής, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ καλή πορεία και στα χρόνια που έρχονται», συμπλήρωσε ο κ. υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ γνώριζαν ότι το εν λόγω πρόγραμμα έπρεπε να αρχίσει να εκτελείται από το 2000. «Παρ΄ όλα αυτά, ίδρυσαν την “Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.” μόλις το 2002. Όταν παραλάβαμε την “Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.”, τον Απρίλιο του 2004, η απορροφητικότητα ήταν για τα τέσσερα συνολικά χρόνια και για τα δύο της λειτουργίας της, μόλις στο 6%. Στο οκτάμηνο, μέχρι το τέλος δηλαδή του 2004, η απορροφητικότητα έφτασε στο 13%», παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Δηλαδή, αυτή η κυβέρνηση έκανε σε οκτώ μήνες ό,τι δεν έκαναν τέσσερα ολόκληρα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και κάτι παραπάνω».

Εξάλλου σε ερώτηση για το αν θα ληφθούν έκτακτα οικονομικά μέτρα, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη οικονομική πολιτική και εφαρμόζει τον Προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί στη Βουλή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα