Κλίμα ευφορίας

Κερδίζουν έδαφος οι μετοχές
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2005 00:01
UPD:09:07

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ και χθες το κλίμα ευφορίας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να ανανεώνουν το ενδιαφέρον τους για τοποθετήσεις σε αμερικανικές μετοχικές αξίες, έχοντας αναθαρρήσει μετά την ανακοίνωση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου από ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε χθες η μετοχή της American Express -μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει στο διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του τμήματος προσωπικής χρηματοδότησης- αλλά και της Exxon Mobil, της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης κερδοφορίας τριμήνου από αμερικανική επιχείρηση.

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές του τομέα ημιαγωγών συνέβαλαν στην ενίσχυση του δείκτη τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 2.068,7 μονάδες αυξημένος κατά 0,30%.

Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.551,94 σημειώνοντας άνοδο 0,59%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών, με τις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου να ηγούνται της ανοδικής πορείας.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ελβετικού ομίλου χημικών Ciba έχασε σημαντικό έδαφος, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων και δυσοίωνων προβλέψεων για το 2005.

Οι μετοχές των εταιρειών του μεταλλευτικού κλάδου -μεταξύ των οποίων Rio Tinto και BHP Billiton- κέρδισαν σημαντικό έδαφος, αφότου ο επενδυτικός οίκος Smith Barney προέβλεψε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst-300 ήταν ενισχυμένος κατά 0,8%, κλείνοντας στις 1.070,1 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2002. Ο δείκτης είναι ενισχυμένος κατά 3% σε σύγκριση με τα επίπεδα κλεισίματος του Δεκεμβρίου.

Στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εντυπωσιακή κερδοφορία που ανακοινώνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτελούν το βασικό σημείο στήριξης για τα διεθνή χρηματιστήρια, διαψεύδοντας τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι φοβούνταν για το χειρότερο.

Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50, κλείνοντας πάνω από το όριο των 3.000 μονάδων.

Διαφορετική ήταν η εικόνα που παρουσίαζε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, στον απόηχο της ανακοίνωσης απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών από εταιρείες όπως η Pioneer. Ο δείκτης Nikkei σημείωσε οριακές απώλειες, κλείνοντας στις 11.384,40 μονάδες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα