Υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου τον Ιανουάριο

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2005 12:00

Υποτίμηση ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων και μικρή ανατίμηση έναντι των ευρωπαϊκών (εκτός Ευρωζώνης) νομισμάτων σημείωσε το ευρώ κατά το μήνα Ιανουάριο σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +0,78% ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων μειώθηκε κατά -0,16, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές-εξαγωγές). Εξάλλου, με συντελεστές σταθμίσεως τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +0,64% ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων μειώθηκε κατά -0,15%.

Η ποσοστιαία μεταβολή του σταθμισμένου δείκτη του συνόλου των νομισμάτων στο τρέχον δωδεκάμηνο, Ιανουάριος 2004 - Ιανουάριος 2005, ανήλθε σε +0,05% με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ ή σε +0,25% με βάση τους συντελεστές σταθμίσεως που αντιστοιχούν στη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ. Η αντίστοιχη μεταβολή της σταθμισμένης ισοτιμίας των ευρωπαϊκών νομισμάτων ήταν +2,10% (βάσει εισαγωγών-εξαγωγών) και +2,11% (βάσει εξαγωγών), αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι εάν οι μεταβολές του ΕΥΡΩ μετρηθούν με βάση τις σταθμίσεις του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας, προκύπτουν περίπου οι ίδιες ποσοστιαίες μεταβολές για όλους τους τρόπους υπολογισμού των.

2 Η εξέλιξη των ισοτιμιών κατά κύρια νομίσματα

2.1 Δολάριο και ¶λλα Νομίσματα εκτός Ε.Ε.

Υποτίμηση ως προς το σύνολο σχεδόν των ξένων νομισμάτων σημείωσε το ΕΥΡΩ κατά τον Ιανουάριο 2005, σε σχέση με το Δεκέμβριο 2004. Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των μέσων μηνιαίων τιμών των λοιπών ξένων νομισμάτων κατά τους δύο τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, το δολάριο ΗΠΑ ανατιμήθηκε κατά +2,22%, η κορόνα Νορβηγίας κατά +0,13%, το δολάριο Καναδά κατά +1,67%, το δολάριο Αυστραλίας κατά +1,92%, και το γιέν Ιαπωνίας κατά +2,69%. Εξαίρεση αποτελεί το φράγκο Ελβετίας που υποτιμήθηκε κατά -0,67%.

Τέλος, κατά το τρέχον δωδεκάμηνο, Ιανουάριος 2004 - Ιανουάριος 2005, διαπιστώνεται η υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ κατά -3,80% και του γιέν Ιαπωνίας κατά -0,94%. Από τα λοιπά νομίσματα τρία ανατιμήθηκαν (φράγκο Ελβετίας: +1,23%, κορόνα Νορβηγίας: +4,59% και δολάριο Καναδά: +1,72%) και ένα υποχώρησε (δολάριο Αυστραλίας: -4,48%).

2.2 Νομίσματα Χωρών - Μελών της Ε.Ε.

Ανατίμηση έναντι των περισσοτέρων λοιπών ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομισμάτων, σημείωσε το ΕΥΡΩ κατά τον Ιανουάριο 2005 σε σχέση με το Δεκέμβριο 2004. Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των μέσων μηνιαίων τιμών των ξένων νομισμάτων κατά τους δύο τελευταίους μήνες (Πίνακας 1). Ειδικότερα, πέντε (εκτός ζώνης ΕΥΡΩ) νομίσματα υποχώρησαν με ποσοστά που κυμαίνονται από -0,73% (κορόνα Σουηδίας) έως -0,09% (κορόνα Δανίας). Από τα λοιπά τέσσερα νομίσματα, τρία ανατιμήθηκαν (ζλότι Πολωνίας: +1,42%, κορόνα Τσεχίας: +1,12% και κορόνα Σλοβακίας: +0,78%) και ένα έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (τόλαρ Σλοβενίας: +0,01%).

Από την εξέταση των μεταβολών των ισοτιμιών των ξένων νομισμάτων κατά το τρέχον δωδεκάμηνο, Ιανουάριος 2004 - Ιανουάριος 2005, διαπιστώνεται η ανατίμηση των περισσοτέρων νομισμάτων με ποσοστά που κυμαίνονται από +0,10% (κορόνα Δανίας) έως +15,59% (ζλότι Πολωνίας). Εξαίρεση αποτελούν η λίρα Αγγλίας και το τόλαρ Σλοβενίας, που υποχώρησαν κατά -0,90% και -1,02%, αντίστοιχα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα