Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]
Μονόδρομος για τη ΔΕΗ είναι, όπως όλα δείχνουν, η πώληση μονάδων -λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών-, καθώς, πέρα από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, αυτό ίσως αποτελέσει και την αναπόφευκτη συμβιβαστική λύση σε περίπτωση επιβολής προστίμου με τη λήξη της έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).
Οι πληροφορίες από διάφορες πλευρές συγκλίνουν, ήδη, προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή ότι έχουν γίνει «χειρισμοί» στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού που οδηγούν σε συμπίεση της ΟΤΣ. Και δεν είναι μόνο η DG Comp, αλλά ανάλογες διαπιστώσεις προκύπτουν και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ασφαλώς, στο όλο ασφυκτικό πλαίσιο των ημερών, το βάρος για την επιχείρηση -υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ερευνάται από την Κομισιόν για χειραγώγηση των τιμών κατά την περίοδο από το 2010 έως σήμερα, με ιδιαίτερη εστίαση στο τελευταίο χρονικό διάστημα της ενεργειακής κρίσης του Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017.
Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ διεξάγει ξεχωριστή έρευνα για όσα συνέβησαν κατά την περίοδο της κρίσης, ενταγμένη στην ευρύτερη έρευνα που διενεργούν οι Ρυθμιστές σε κράτη της Ε.Ε. Σε ακρόαση έχουν κληθεί επί του προκειμένου τόσο τη ΔΕΗ όσο και οι λοιποί φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού. Λέγεται πως έχουν κληθεί σε ακρόαση και οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.
Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο παράγοντα της αγοράς ότι υπήρξε χειραγώγηση της ΟΤΣ προς τα κάτω, γεγονός που δημιούργησε ισχυρό κίνητρο για εξαγωγές ηλεκτρισμού, ανατροφοδοτώντας την έλλειψη φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η ΡΑΕ στη δική της έρευνα έχει καταγράψει αποκλίσεις άξιες λόγου μεταξύ των δηλώσεων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην ημερήσια αγορά και στη λειτουργία τους σε πραγματικό χρόνο, μια πρακτική για την οποία η ΔΕΗ έχει μπει στο στόχαστρο της DG Comp. Αν, εν τέλει, το πόρισμα είναι σε βάρος της ΔΕΗ, τότε θα της επιβληθεί πρόστιμο και σε περίπτωση που είναι υψηλό, δεν θα μπορεί να γίνει αλλιώς παρά να πωληθεί μέρος των δραστηριοτήτων-μονάδων.
Το πώς λειτουργούν οι πρακτικές χειραγώγησης απεικονίζεται σε όσα είπε στην ομιλία της, στο πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ, η κα Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ. Κατά την ίδια, το ζήτημα της συστηματικότητας και του ύψους των αποκλίσεων παραμένει διαχρονικά υπαρκτό, προκαλώντας συμπίεση της ΟΤΣ. Ενώ το κόστος των αποκλίσεων, όπως προκύπτει από τον μηχανισμό εκκαθάρισης, θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί κίνητρο για πιο ρεαλιστικές δηλώσεις διαθεσιμότητας, αντ’ αυτού το έλλειμμα λιγνιτικής παραγωγής αντισταθμίζεται από την επαύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και το κόστος των αρνητικών αποκλίσεων περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό ή και πλήρως. Σύμφωνα με την κα Καρακατσάνη, συνιστά, όντως, στρέβλωση η συγκράτηση των τιμών σε τεχνητά επίπεδα, παρά τις ακραίες συνθήκες που επικρατούσαν στη χονδρική αγορά κατά την περίοδο της κρίσης.
Από εκεί και πέρα, σημειώνεται ότι η υφιστάμενη συμφωνία του Μαΐου 2016 προβλέπει την πώληση μονάδων, τη λήψη δομικών μέτρων επί λέξει, σε περίπτωση αποτυχίας των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ. Τώρα, οι δανειστές θέτουν και δεσμεύσεις, με option το πρώτο εξάμηνο του 2018, για πώληση μονάδων, ζητώντας στο μεσοδιάστημα να αυξηθούν οι δημοπρατούμενες ποσότητες ηλεκτρισμού. Δεν κάνουν πίσω στην απαίτησή τους για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, κάτι που ήταν σαφές στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής μεταξύ Αθήνας και εκπροσώπων των θεσμών. Στα επιχειρήματα των ξένων εντάσσεται και η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.
Καταβολή μισθών
«Αναφορικά με προβλέψεις που φέρονται να έχουν διατυπώσει συνδικαλιστικά στελέχη ότι υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα στην καταβολή των μισθών του τακτικού προσωπικού μετά τον Ιούνιο, η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο». H απάντηση αυτή εκδόθηκε χθες το απόγευμα μετά την αναστάτωση που προκάλεσε, νωρίτερα, σχετική τοποθέτηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Γιώργου Αδαμίδη.
Ο κ. Αδαμίδης εξέφρασε φόβους ακόμη και για προβλήματα μισθοδοσίας δεδομένου ότι η ΔΕΗ διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώνονται, το δε πρόβλημα των ρευματοκλοπών αποκτά πρωτοφανείς διαστάσεις. «Είναι ζήτημα αν η ΔΕΗ θα μπορεί να πληρώσει μισθούς του τακτικού προσωπικού μετά τον Ιούνιο» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του 27ου συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας-Εορδαίας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ και τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ προέβη σε αυτήν την εκτίμηση εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, ενώ έριξε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα «έκλεινε το μάτι στους κακοπληρωτές»…