Ντέισελμπλουμ: Η ανάπτυξη που είδαμε εξαφανίστηκε

«Οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη»
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 17:27
UPD:22/03/2017 01:07
SOOC/Aris Oikonomou/SOOC

Πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου, αναμένει ο κ. Ντέισελμπλουμ, όπως υποστήριξε νωρίτερα από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

 

Ανήσυχος για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι η ταχύτητα είναι «ζωτικής σημασίας».

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς για τη μείωση των καταθέσεων, είπε ότι «οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη και αυτό είναι, όντως, ευθύνη των μελών του Eurogroup».

«Η ανάπτυξη που είδαμε τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 εξαφανίστηκε και οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις. Προσπαθώ να βοηθήσω για να υπάρξει επιτάχυνση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, θα πρέπει επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Στο δ΄τρίμηνο καταγράφηκε ύφεση και αποδείχθηκε ότι το ΔΝΤ είχε δίκιο

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «θα χρειαστούν πολλά χρόνια» για να ενισχύσουμε τις δομές, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει πλήρως. Κάτι τέτοιο, είπε, είναι εφικτό και έχει γίνει προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ο κ. Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι το Ταμείο είναι πιο απαισιόδοξο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 διαπιστώθηκε ανάπτυξη, αλλά στο τελευταίο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς καταγράφηκε ύφεση και αποδείχθηκε ότι το ΔΝΤ είχε δίκιο.

«Βρισκόμαστε σε μία ασταθή ανάπτυξη»

«Βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή σε μία ασταθή ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και συμπλήρωσε πως πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερότητα, προκειμένου «να αρχίσει να ενισχύεται και να ανοίγει η ελληνική οικονομία». «Αυτό που χρειάζεται είναι εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών, που ακόμα δεν είναι τόσο ισχυρή», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι από την αρχή της κρίσης, η εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης στην Ελλάδα υπήρξε αργή, αλλά τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε ξανά και ξανά, λόγω αβεβαιότητας, πολιτικής αστάθειας, έλλειψης εμπιστοσύνης και λόγω των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες και τις μεταθέσεις χρημάτων στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο κ. Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε πως το καλοκαίρι του 2015 συμφωνήθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν πρέπει να ανατραπούν και ζητήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων να συμβουλεύσει τη χώρα για τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει στο μέλλον. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ευρωπαϊκή βέλτιστη πρακτική και ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πως αυτά τα κριτήρια συζητώνται αυτήν τη στιγμή με τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές. «Η γνώμη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων ήταν απόλυτα σαφής», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία».

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ντέισελμπλουμ σημείωσε ότι εάν το ΔΝΤ ζητήσει τη συγκεκριμενοποίησή τους, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να το συζητήσει. Υπενθύμισε, όμως, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή το β' εξάμηνο του 2018, και στον βαθμό που θα χρειαστούν. «Δεσμευόμαστε να συζητήσουμε αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες με το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου

Πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου, αναμένει ο κ. Ντέισελμπλουμ, όπως υποστήριξε νωρίτερα από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, υποστήριξε ότι υπήρξε συμφωνία για την εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, με στόχο τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων.

Ανέφερε επίσης, ότι «θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα» και να εξεταστούν «σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαΐου».

Όπως εξήγησε παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου η οικονομία της χώρας να γίνει εύρωστη και πιο φιλική προς την ανάπτυξη.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι τα εργασιακά αποτελούν σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Προτιμότερο να μην χρησιμοποιηθούν και τα 86 δισ. του προγράμματος

«Στόχος πρέπει να είναι να μην χρησιμοποιηθούν και τα 86 δισ. ευρώ - τα οποία είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος- γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται, θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος», δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος του Eurogroup.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, στο πλαίσιο συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντέισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό λιγότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια, ήδη από τον Φεβρουάριο, να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο», επεσήμανε.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που χαρακτήρισε «θετικό».

«Η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων δεν πρέπει να συνδέεται με τις συλλογικές συμβάσεις», ανέφερε επιπλέον ο πρόεδρος του Eurogroup. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη μείωση των μισθών στην Ελλάδα λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, ο κ. Ντέισελμπλουμ σημείωσε πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων θα μειωθεί στο μέλλον, ούτε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα