Δειλή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 11:15
UPD:11:16
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Δειλή άνοδο εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,17% στις 637,20 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει οριακή αύξηση κατά 0,05% στις 1.699,67 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,76 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, 12 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,10% στις 546,46 μονάδες, καθώς η Eurobank σημειώνει κέρδη κατά 0,54%, ενώ οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Attica Bank διατηρούνται σταθερές.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα αυξάνεται άνω του 1,50% ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Jumbo και ΜΕΤΚΑ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης διολισθαίνει κατά 0,67%, της Viohalco κατά 0,57% και των ΕΛΠΕ κατά 0,42%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακή επιδείνωση, διατηρούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,388% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης στο 8,326%.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, διατηρώντας παράλληλα «μικρό καλάθι» καθώς η απόσταση μεταξύ Αθήνας - θεσμών παραμένει μεγάλη, γεγονός το οποίο αποτρέπει την επίτευξη μίας «τεχνικής συμφωνίας».

Οι διαπραγματεύσεις τελούν παράλληλα, υπό τον κίνδυνο των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, καθώς μετά τους Ολλανδούς, έρχεται η σειρά των Γάλλων να προσέλθουν στις κάλπες, εξέλιξη η οποία τείνει να θέσει στον «πάγο» το ελληνικό ζήτημα.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω, στον απόηχο του σημερινού δημοσιεύματος των Financial Times, σχετικά με τις πιέσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ για απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και αν ακόμη κλείσει, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι προϋποθέσεις, δεν θα επιτευχθούν τα προσδοκώμενα οφέλη. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση, κρατάει ταμειακά διαθέσιμα, δίνοντας την εντύπωση ότι επαναλαμβάνεται το σενάριο του 2015, που αποδείχτηκε καταστροφικό. Παρόλα αυτά, ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, η στήριξη των περίπου 600 μονάδων, όπου βρίσκεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, δύσκολα θα σπάσει. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση ρευστότητας είναι απαραίτητη» σχολιάζει ο Κώστας Φέγγος, αναλυτής της Versal ΑΕΠΕΥ.

Από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης του Κύκλου ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνεται τα εξής: «Η βεβαρημένη, τεχνική, εικόνα δίνει μάλλον δυσοίωνα μηνύματα καθώς βλέπει το πλαγιοκαθοδικό σενάριο ως επικρατέστερο. Από την άλλη πλευρά, η αναπροσαρμογή επιτοκίων στις ΗΠΑ ήταν προεξοφλημένη για τις Αγορές, ενώ τα αποτελέσματα των Ολλανδικών εκλογών είναι θετικά για την προοπτική της συνοχής της Ευρώπης και όπως αναμενόταν οδήγησαν σε ανοδική κίνηση τις ευρωπαϊκές αγορές, συμβάλλοντας ευεργετικά και στην πολύπαθη Ελληνική Αγορά που παραμένει εγκλωβισμένη στο σκηνικό εσωστρέφειας και αβεβαιότητας».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία ενδυναμώνει την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εκληφθεί θετικά από τους επενδυτές. Δεδομένου ότι τηρείται 'σιγή ιχθύος' από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η Αγορά δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τις 625 - 620 μονάδες προς το παρόν, εκτός και αν οι εξελίξεις ορίσουν διαφορετικά. Ένα καλό κλίμα στην Ευρώπη ενδεχομένως να μας ευνοήσει, βραχυπρόθεσμα. Νέες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων θα έχουμε από την επόμενη εβδομάδα» τονίζει από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα