«Σκόνταψε» η άνοδος

Απογοητευτικά στοιχεία στις ΗΠΑ
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2005 00:01
UPD:09:01

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ήταν χθες το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η υποχώρηση της μετοχής της Amazon.com «παρέσυρε» προς τα κάτω τον ευρύτερο τομέα τεχνολογίας.

Η μετοχή της Amazon έχασε ενδοσυνεδριακά μεγαλύτερο από το 16% της αξίας της, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αρνητική ημερήσια μεταβολή της τελευταίας τριετίας και ευθυνόμενη -σε μεγάλο βαθμό- για το αρνητικό πρόσημο του δείκτη Nasdaq.

Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση δυσοίωνων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία επισκίασε τις ανακοινώσεις ευνοϊκών εταιρικών αποτελεσμάτων, ασκώντας πιέσεις και στο δείκτη Dow Jones, ο οποίος έκλεισε στις 10.593,10 μονάδες μειωμένος κατά 0,03%.

Ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.057,64 σημειώνοντας πτώση 0,84%.

Η ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «σκόνταψε» χθες στην ανακοίνωση της Royal Dutch/Shell ότι μείωσε τα πετρελαϊκά της αποθέματα για πέμπτη διαδοχική φορά μέσα σε ένα χρόνο.

Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίσθηκε από την ανακοίνωση πληθώρας οικονομικών αποτελεσμάτων, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν από τα ρεκόρ δυόμισι ετών που είχαν αγγίξει τις προηγούμενες ημέρες. Η μετοχή της Shell υποχώρησε κατά 1,7% στο Λονδίνο, ενώ η Royal Dutch έχασε το 1,3% της αξίας της στο ¶μστερνταμ.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές του τομέα τεχνολογίας, με την απογοητευτική κερδοφορία που ανακοίνωσε η Alcatel να επισκιάζει τον ευρύτερο κλάδο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε οριακή υποχώρηση -κατά 0,2%- κλείνοντας στις 1.071,32 μονάδες και χωρίς να καταφέρνει να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Οριακές απώλειες σημείωσε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50, κλείνοντας στις 3.010,39 μονάδες.

Οι επενδυτές είχαν το χρόνο να αφομοιώσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στο «μέτωπο» των επιτοκίων, δηλαδή την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και την αναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Αρνητικό ήταν το κλίμα και στο Τόκιο, με το δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 13,99 μονάδες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα