Διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν εμπορικό πόλεμο παρείχε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούσιν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τόνισε από την πλευρά του ότι η συζήτηση ήταν πολύ ειλικρινής και εποικοδομητική, η κάθε πλευρά έχει σαφείς θέσεις και απόψεις.
Ο κ. Μνούσιν τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως η πρώτη συζήτηση στην Ευρώπη γίνεται με τον κ. Σόιμπλε. Για τους φόβους των ευρωπαίων για φορολογικές προσαρμογές στα σύνορα και δασμολογικές κυρώσεις είπε ότι στόχος είναι ανάπτυξη 3%. «Θα υπάρξει μια φορολογική μεταρρύθμιση και το σύστημα θα απλοποιηθεί. Συνεργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση με το Κογκρέσο. Σε ό,τι αφορά στις φορολογικές προσαρμογές στα σύνορα δεν έχουμε λάβει ακόμα καμιά απόφαση».
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε επίσης ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προωθήσουν τη διεθνή συνεργασία «ανεξαρτήτως των διαφορών. Συμφωνήθηκε σαφώς να συνεργασθούμε και από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις. Βρήκαμε μια κοινή βάση για να συζητάμε εντελώς ανοικτά. Φυσικά δεν επιλύθηκαν όλα τα ζητήματα».
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι βασικό ζήτημα είναι «ένα ισορροπημένο εμπόριο μεταξύ των δύο οικονομιών. Οι ανισορροπίες πρέπει να εξαλειφθούν. Απώτερος στόχο μας είναι η οικονομική ανάπτυξη» και διαβεβαίωσε τον κ. Σόιμπλε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο, «πρέπει όμως να είναι έντιμο».
Ο νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό να μην χειραγωγούν οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο τα νομίσματά τους, διότι είναι κάτι το οποίο βλάπτει την ανάπτυξη της οικονομίας. Ένα ισχυρό δολάριο μακροπρόθεσμα είναι κάτι θετικό και καλό για την εμπιστοσύνη προς την αμερικάνική οικονομία».
Για την ισοτιμία του ευρώ δεν θέλησε να κάνει σχόλιο.
Απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως αποδυναμώνουν το δολάριο για λόγους ανταγωνισμού.
Λίγο πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών Oικονομικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την αντίθεσή του στην ριζική μεταρρύθμιση της φορολόγησης των επιχειρήσεων όπως αυτή συζητιέται στις ΗΠΑ. «Η εξεταζόμενη αλλαγή του συστήματος στη διεθνή φορολόγηση θα ερχόταν σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα διεθνείς συμφωνίες» τόνισε.
Πηγή: ΑΜΠΕ