Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Βαρύ το κλίμα μετά την προειδοποίηση της Nokia
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2001 19:36
UPD:19:50

Στο «κόκκινο» έκλεισε σήμερα η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη. Το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε από την αρχή των συνεδριάσεων επιδείνωσε η αιφνιδιαστική προειδοποίηση της φινλανδικής Nokia σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματά της το δεύτερο τρίμηνο του 2001.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της φινλανδικής εταιρείας επικαλούμενη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ανακοίνωσε ότι το εν λόγω διάστημα τα κέρδη της εξαιρουμένων εκτάκτων δαπανών θα κυμανθούν μεταξύ 13 σεντς και 15 σεντς ανά μετοχή έναντι 18 σεντς ανά μετοχή που εκτιμούσαν αναλυτές. Σημειώνεται, ότι την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, τα κέρδη της φινλανδικής εταιρείας είχαν ανέλθει σε 21 σεντς ανά μετοχή.

Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τις πωλήσεις της λόγω της μείωσης που παρουσίασε το εν λόγω διάστημα η ζήτηση των προϊόντων της. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, το δεύτερο τρίμηνο του 2001 οι πωλήσεις της φινλανδικής εταιρείας αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση έναντι 20% που είχε προβλεφθεί αρχικά. Μετά την παραπάνω ανακοίνωση η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση μέχρι και 21% συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις μετοχές και άλλων κορυφαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα, κλόνισε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα των εταιρειών να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση της Nokia οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν και σε άλλους κλάδους, ενώ έντονες είναι οι πιέσεις και στο Nasdaq.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βρέθηκε, πάντως, από την αρχή των σημερινών συνεδριάσεων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την ανακοίνωση ότι οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί British Τelecom και Deutsche Telekom θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς.

Η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει στις δύο εταιρείες να χρησιμοποιούν από κοινού τα δίκτυα 3G στη γερμανική και βρετανική αγορά περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό κατά περίπου 30%το κόστος δημιουργίας των αναγκαίων δικτύων.

«Τα νέα είναι ευχάριστα, διότι περιορίζονται οι δαπάνες των δύο εταιρειών, ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου», δήλωσε στο "Βloomberg" ο χρηματιστής Κρίστιαν Χέγκερ, ο οποίος, μάλιστα, θεωρεί ότι οι δύο εταιρείες κατέληξαν σ αυτή τη συνεργασία λόγω «απόγνωσης».

Σύμφωνα, με άλλους αναλυτές η γερμανο-βρετανική συμμαχία αναμένεται να πλήξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθώς θεωρούν ότι οι επενδύσεις τους θα περιοριστούν. Οι μετοχές των εταιρειών Ericsson, Siemens, Royal KPN και Vodafone σημείωσαν σήμερα σημαντική πτώση. Η Vodafone, πάντως, δήλωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να προσβάλει νομικά την εν λόγω συμφωνία, εάν διαπιστώσει ότι έχουν τροποποιηθεί οι όροι των αδειών.

Δυσάρεστα, όμως, ήταν τα νέα και από το χώρο της οικονομίας, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ινστιτούτο Insee, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία σημείωσε το Μάιο απρόσμενη αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 1996, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 2,5%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο εν λόγω δείκτης θα παρουσίαζε αύξηση 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2001.

Ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού και στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτού στην υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ζώνης του ευρώ σημείωσαν το Μάιο άνοδο κατά 0,5% σε σχέση με τον Απρίλο και κατά 3,5% σε σχέση με τον Μάιο του περασμένου χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η μεγαλύτερη άνοδος σε ετήσια βάση που έχει καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 1993.

«Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά», δήλωσε στο "Bloomberg" παράγοντας της ING Barings ο οποίος προέβη στην εκτίμηση ότι λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων στη ζώνη του ευρώ η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν, πάντως, από την αρχή των συνεδριάσεων περιορισμένο, καθώς οι αγορές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των σημαντικών στατιστικών στοιχείων που θα δοθούν αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τη νομισματική πολιτική της Fed, η οποία συνεδριάζει προς το τέλος του μήνα.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.804,06 μονάδες μειωμένος κατά 0,96%, ενώ ενδοσυνεδριακά ο βρετανικός δείκτης των blue chips υποχώρησε μέχρι τις 5.783,4 μονάδες. Αρνητικός πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών ARM Holdings, η οποία υποχώρησε κατά 7,61% και ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών Sage Group PLC kai Ηays με πτώση 7,25% και 6,93% αντιστοίχως.

Η μετοχή της British Telecommunications έκλεισε με άνοδο 1,88% στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι θα συνεργαστεί με την Deutsche Telekom, ενώ η μετοχή της Vodafone υποχώρησε κατά 3,71%. Η μετοχή της british Airways σημείωσε πτώση 2,91% μετά τα δημοσιεύματα που τη φέρουν να συγχωνεύεται με την ολλανδική KLM.

Παρίσι

Εντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.311,94 μονάδες με απώλειες 1,97%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών με αποτέλεσμα οι μετοχές των εταιρειών Stmicroelectronics και Cap Gemini να κλείσουν με απώλειες 9,07% και 8,06% αντιστοίχως. Η μετοχή της France Telecom υποχώρησε κατά 4,13%, ενώ εκείνη της Alcatel κατά 3,91%. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι από τις 40 μετοχές που απαρτίζουν τον εν λόγω δείκτη 34 υποχώρησαν, μόλις πέντε ενισχύθηκαν, ενώ μία παρέμεινε στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα.

Φρανκφούρτη

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, βρίσκεται στις 6.048,52 μονάδες μειωμένος κατά –1,85%. H μετοχή της Deutsch Telekom παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις και την εντονότερη συναλλακτική δραστηριότητα. Αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 1,05%. Σημαντικές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των ημιαγωγών με τη μετοχή της Infineon Technologies να «χάνει 5,14%». Πτωτικά κινείται και η μετοχή της κορυφαίας γερμανικής χαλυβουργίας Thyssenkrupp AG μετά την υποβάθμισή της από τoν επενδυτικό οίκο Lehman Brothers.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Στο Μιλάνο, αναλυτικότερα, ο δείκτης MIB 30 έκλεισε στις 38.207 μονάδες, -1,18%, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 572,06 μονάδες, -1,68% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 7.405,3 μονάδες, -1,25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα