Η αβεβαιότητα «οδηγεί» το Χ.Α. στις 630 μονάδες

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 15:50
UPD:15:52
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πτωτικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω της αυξάνουσας αβεβαιότητας για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,94% στις 632,89 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,96% στις 1.689,17 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 24,29 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 36 ενισχύονται, 65 υποχωρούν και 20 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,93% στις 552,54 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κάμψη κατά 1,24%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,21%, η Eurobank κατά 2,44%, η Alpha Bank κατά 1,79% και η Attica Bank κατά 2,44%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Viohalco, Ελλάκτορα και ΜΕΚΤΑ διολισθαίνουν άνω του 2%, ενώ στο 1,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ και του Μυτιληναίου. Jumbo και ΟΤΕ παράλληλα, υποχωρούν κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης ενισχύεται κατά 0,70% και της Lamda Development κατά 1,10%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακή επιδείνωση, διατηρούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 7,330% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 12 μονάδες βάσης στο 8,290%.

Οι επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στην αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι πιέσεις και το Χ.Α. να βρίσκεται να θέση άμυνας. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες τάσεις εκτιμάται ότι θα πληθύνουν και θα ενδυναμώσουν, όσο δεν εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια πραγματικής σύγκλισης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Ο Δημήτρης Τζάνας, αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, παρατηρεί σχετικά, τα εξής: «Η αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση συντηρεί πλειάδα σεναρίων. Έτσι, μετά το Eurogroup του Μαρτίου, η προοπτική συμφωνίας Κυβέρνηση - Θεσμών μετατίθεται για το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός Καλοκαιρινού "θρίλερ" ανάλογου του 2015, ενόψει των πάνω από 7 δισ. ευρώ υποχρεώσεων του Ιουλίου.

»Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε εγκλωβισμό, καθώς αναιρείται καθημερινά η προοπτική μιας χρονιάς επανεκκίνησης της Οικονομίας με προοπτική ουσιαστικής αύξησης του ΑΕΠ. Η κίνηση πλέον γίνεται σε στενό εύρος (635 – 650 μονάδων), ενώ μετά την αποχή επενδυτών "μακράς πνοής", συρρικνώνεται και η συμμετοχή επενδυτών με βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες εξαιτίας της ελαχιστοποίησης της μεταβλητότητας».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα