Χαμόγελα στη Ν.Υόρκη

Αισιοδοξία για τη νομισματική πολιτική
Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2005 00:01

ΜΕ «ΧΑΜΟΓΕΛΑ» αποχαιρετούν την εβδομάδα οι Αμερικανοί επενδυτές, οι οποίοι δεν φάνηκε να πτοούνται από την ανακοίνωση χαμηλότερων του αναμενομένου στοιχείων για τον τομέα απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Η δημιουργία λιγότερων θέσεων εργασίας συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των ανησυχιών μήπως η Φέντεραλ Ριζέρβ προχωρήσει σε «επιθετική» πολιτική αύξησης επιτοκίων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των μετοχικών αξιών.

Η ανοδική πορεία των μετοχών που ανήκουν στον κλάδο καπνοβιομηχανίας παρέσυρε προς τα πάνω τους βασικούς δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Καταλυτικό ρόλο όμως για την αγορά διαδραμάτισαν οι δηλώσεις Γκρίνσπαν, ο οποίος τόνισε ότι οι δυνάμεις της αγοράς αναμένεται να συμβάλουν στη σταθεροποίηση ή και μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Στα ρεκόρ δυόμισι ετών επέστρεψαν χθες οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικές εξελίξεις στο «μέτωπο» των οικονομικών μεγεθών και εταιρικών κερδών ενίσχυσαν την «όρεξη» των επενδυτών για τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκές μετοχικές αξίες.

Η σταθεροποίηση των πετρελαϊκών τιμών συνέβαλε στην ανάκαμψη των μετοχών του πετρελαϊκού κλάδου, με τη Royal Dutch/Shell να κερδίζει έδαφος έπειτα από τις απώλειες της Πέμπτης.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Allied Domecq, εξαιτίας πληροφοριών ότι η Pernod Ricard εξετάζει την προοπτική υποβολής προσφοράς, σε μια κίνηση που θα συνδύαζε τις δραστηριότητες του δεύτερου και τρίτου μεγαλύτερου ομίλου οινοπνευματωδών στον κόσμο. Και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ήταν ενισχυμένος κατά 0,9%, κλείνοντας στις 1.082,44 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2002.

Στο σύνολο της εβδομάδας, τα κέρδη του FTSEurofirst 300 ανέρχονται στο 2,6%, ενώ είναι ενισχυμένος κατά 3,6% από τις αρχές του έτους. Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50, σημειώνοντας κέρδη σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Το κλίμα στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ήλθε χθες σε αντίθεση με την «ευφορία» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με το δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 28,95 μονάδες, στις 11.360,40.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα