Υπό τον κλοιό της αβεβαιότητας βρίσκεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,18% στις 637,92 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,16% στις 1.702,87 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,78 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 19 ενισχύονται, 15 υποχωρούν και 17 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,28% στις 561,85 μονάδες, καθώς η Eurobank σημειώνει απώλειες κατά 0,17% και η Alpha Bank κατά 0,61%. Από την πλευρά τους, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς διατηρούνται σταθερές, ενώ η Attica Bank αυξάνεται κατά 2,44%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει κατά 1,70%, ενώ στο 1,40% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη μετοχή της Tέρνα Ενεργειακή. Jumbo, Aegean και ΟΠΑΠ καταγράφουν κάμψη πέριξ του 0,50%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης ενισχύεται κατά 1,87%, του Τιτάνα κατά 1,79% και της Lamda Development κατά 0,88%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακή επιδείνωση, διατηρούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 7,300% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 17 μονάδες βάσης στο 8,351%.
Οι επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στην αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι πιέσεις και το Χ.Α. να βρίσκεται να θέση άμυνας. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες τάσεις εκτιμάται ότι θα πληθύνουν και θα ενδυναμώσουν, όσο δεν εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια πραγματικής σύγκλισης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
Ο Δημήτρης Τζάνας, αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, παρατηρεί σχετικά, τα εξής: «Η αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση συντηρεί πλειάδα σεναρίων. Έτσι, μετά το Eurogroup του Μαρτίου, η προοπτική συμφωνίας Κυβέρνηση - Θεσμών μετατίθεται για το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός Καλοκαιρινού "θρίλερ" ανάλογου του 2015, ενόψει των πάνω από 7 δισ. ευρώ υποχρεώσεων του Ιουλίου.
»Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε εγκλωβισμό, καθώς αναιρείται καθημερινά η προοπτική μιας χρονιάς επανεκκίνησης της Οικονομίας με προοπτική ουσιαστικής αύξησης του ΑΕΠ. Η κίνηση πλέον γίνεται σε στενό εύρος (635 – 650 μονάδων), ενώ μετά την αποχή επενδυτών "μακράς πνοής", συρρικνώνεται και η συμμετοχή επενδυτών με βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες εξαιτίας της ελαχιστοποίησης της μεταβλητότητας».
naftemporiki.gr