Σημαντική υστέρηση των εμπορικών συναλλαγών με Κίνα και Ινδία

Ερευνα του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2005 12:28

Η σοβαρή υστέρηση των εμπορικών συναλλαγών της χώρας με τις δύο αναδυόμενες μεγάλες οικονομικές και εμπορικές δυνάμεις της Ασίας, την Κίνα και την Ινδία, καθώς και ορισμένα από τα αίτια και ορισμένες συνέπειές της εξετάζονται σε νέα έρευνα του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας με τις παραπάνω χώρες είναι ετεροβαρείς, καθώς η αξία των ελληνικών εισαγωγών είναι πολλαπλάσια της αξίας των εξαγωγών. Στην περίπτωση της Κίνας μάλιστα, εμφανίζεται, σε ποσοστά, το μεγαλύτερο άνοιγμα με οποιαδήποτε άλλη χώρας του κόσμου.

Η επέκταση του εξωτερικού εμπορίου τους, μάλιστα, αποτελεί μια από τις πιο αξιοσημείωτες πλευρές του εξαιρετικού δυναμισμού και της ταχύτατα ανερχόμενης σημασίας τους. Το γεγονός αυτό δείχνει πιο έντονα την καθυστέρηση των ελληνικών εξαγωγών, καθώς οι δύο χώρες αναδεικνύονται από τις πλέον υποσχόμενες αγορές στον κόσμο.

Αναλυτικότερα, στην έρευνα με τίτλο «Το εμπόριο της Ελλάδος με τους δύο γίγαντες της Ασίας – Μια ασύμμετρη σχέση», εκτός από την πορεία των ελληνικών εξαγωγών και εισαγωγών, εξετάζονται και ορισμένα γενικότερα θέματα που έχουν σχέση με τις αδυναμίες αλλά και τις εγγενείς δυσχέρειες της εξαγωγικής δραστηριότητας, όπως είναι το κόστος των μεταφορών, η σύνθεση των εξαγωγών, η εξαιρετικά περιορισμένη επιχειρηματική παρουσία και οι αντικειμενικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει μια μικρή οικονομία και μια μικρή εταιρία στις συναλλαγές της με μια γιγαντιαία.

Στην έρευνα υποστηρίζεται ότι αυτή η «ασύμμετρη» σχέση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σύναψη επιχειρηματικών συμμαχιών, υποστηρίζεται μάλιστα ότι η παγκόσμια αγορά θέτει το σύνολο των επιχειρήσεων μπροστά σε νέες στρατηγικές και οργανωτικές προκλήσεις. Η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάγκη για τη σύναψη επιχειρηματικών συμμαχιών είναι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και οι ταχύτατες αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα ακόμη και μια μεγάλη εταιρία να μην μπορεί να προχωρήσει μόνη.

Στην έρευνα, τέλος, υπογραμμίζεται ότι αν η θεαματική οικονομική πρόοδος των δύο χωρών συνεχιστεί, όπως προβλέπεται, πολλές χώρες θα αναγκαστούν, από τα πράγματα, να αναγνωρίσουν ότι η ανταγωνιστική τους θέση μεταβάλλεται, ενώ η αναπόφευκτη προσαρμογή μπορεί να αποδειχτεί επώδυνη.

Συνεπώς, οι εμπορικές συναλλαγές και γενικότερα οι οικονομικές σχέσεις με τους δύο «γίγαντες της Ασίας» αποτελούν μείζονος σημασίας θέμα για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα