Εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 11:00
UPD:11:01
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μικρές απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των μηδαμινών πιθανοτήτων επίτευξης «τεχνικής συμφωνίας» έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,28% στις 649,43 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,41% στις 1.731,84 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,68 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 24 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,22% στις 582,69 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κάμψη κατά 1,21%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,14%, η Eurobank κατά 0,50% και η Alpha Bank κατά 1,14%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Αttica Bank ενισχύεται κατά 2,38% στα 0,043 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει κατά 1,06% ενώ στο 1,50% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η μετοχή του Ελλάκτορα αυξάνεται κατά 1,67%, της Grivalia Properties κατά 1,54%, της Motor Oil κατά 0,93% και της Σαράντης Γρ. κατά 0,88%

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, διατηρούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 7,189% ενώ του 2ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 8,245%.

Oι επενδυτές θεωρούν πλέον, σχεδόν βέβαιη τη μη επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, καθώς όπως παραδέχονται και κοινοτικές πηγές, από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις απουσιάζει η αναγκαία δυναμική, η οποία θα καταστήσει ευκολότερη τη σύγκλιση των δύο πλευρών, εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Εάν συνεχιστούν οι συζητήσεις με τον ίδιο ρυθμό που εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες, τότε την προσοχή Δευτέρα απλώς ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, θα κάνουν λόγο για πρόοδο και θα προτρέπουν τις δύο πλευρές να κλείσουν το συντομότερο την αξιολόγηση. Ωστόσο, αυτό γίνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί εντελώς η σημασία της λέξης «πρόοδος».

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται και η επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SMM), Ντανιέλ Νουί, στην Αθήνα, όπου θα έχει σειρά επαφών με τραπεζικά στελέχη. Επί τάπητος θα τεθεί η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και η αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από το Ευρωσύστημα.

Από την πλευρά της, σύσταση «neutral» και τιμή - στόχο 4,9 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Ελληνικά Χρηματιστήρια η Alpha Finance, σε έκθεσή της με την οποία ξεκινά εκ νέου κάλυψη του τίτλου. Στην έκθεση σημειώνεται πως παρά την ελκυστική αποτίμηση, αναζητούνται καταλύτες που μπορούν να οδηγήσουν τον τίτλο υψηλότερα.

Yψηλότερη τιμή - στόχο στα 11,5 ευρώ (από 11,1 ευρώ προηγουμένως) δίνει παράλληλα, η χρηματιστηριακή εταιρεία για τον τίτλο του ΟΤΕ, διατηρώντας τη σύσταση «outperform». Στην έκθεση προβλέπεται μικρή αύξηση εσόδων για τον Οργανισμό μετά και τις επενδύσεις της τελευταίας διετίας στη σταθερή τηλεφωνία, τις υπηρεσίες τηλεόρασης και δεδομένων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα