Διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2005 19:04

ΝΕΟ ρεκόρ δυόμισι ετών κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με αιχμή τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Θετικά επηρέασε την επενδυτική ψυχολογία η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου καθώς και η περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που ευνοεί τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.979,8 μονάδες αυξημένος κατά 0,78%, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 3.981,9 με κέρδη 0,60% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.366,35 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,62%.

Οι μετοχές των εταιρειών Ericsson και SAP ενισχύθηκαν κατά 3,9% και 1,6% αντιστοίχως. Ο τίτλος της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics κατέγραψε κέρδη 2,02%.

Ανάλογη άνοδο σημείωσε και η μετοχή της British-American Tobacco ύστερα από την αναβάθμισή της από την Deutsche Bank. Ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές ευρωπαϊκών καπνοβιομηχανιών λαμβάνοντας ώθηση από τη σημαντική άνοδο που κατέγραψαν οι τίτλοι ομοειδών αμερικανικών εταιρειών στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Υπενθυμίζεται ότι αμερικανικό εφετείο απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον για αποζημιώσεις ύψους 280 δισ. δολαρίων από τον κλάδο.

Αντιθέτως, πτώση 0,7% σημείωσε ο τίτλος της ABN Amro. Η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα αύξηση κερδών κατά 33% στο τέταρτο τρίμηνο του 2004, ωστόσο δεν προέβη σε προβλέψεις για τα αποτελέσματά της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Σημαντικές απώλειες της τάξεως του 16,4% κατέγραψε ο τίτλος της EMI. Η τρίτη μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης.

Τέλος, κέρδη 4,75% κατέγραψε η μετοχή της Manchester United. Το πλουσιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο του κόσμου ενημέρωσε χθες ότι έλαβε λεπτομερή πρόταση από τον αμερικανό πολυεκατομμυριούχο Μάλκολμ Γκλέιζερ η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξαγορά της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα