Reuters: Σχέδιο της Ε.Ε. για τον έλεγχο ξένων επενδύσεων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 15:12
UPD:15:14
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη μίας σειράς ευρωπαϊκών οργάνων.

Σχέδιο για την αποτροπή ξένων επενδύσεων, με πολιτικά κίνητρα, σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε «ευαίσθητους» κλάδους, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η επίμαχη πρόταση, η οποία συνιστά πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, προβλέπει ότι οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δικαιοδοσία λεπτομερούς ελέγχου στις επενδύσεις με «στρατηγική σημασία από άποψη ασφάλειας και οικονομίας». Συγκεκριμένα, θα αφορά επενδύσεις σε εταιρείες των κλάδων της άμυνας, των υποδομών και των τεχνολογιών αιχμής.

Ορισμένες χώρες - μέλη διαθέτουν ήδη ένα νομικό οπλοστάσιο, προκειμένου να θωρακίζονται έναντι επιθετικών επενδυτικών κινήσεων. Ωστόσο, μία πανευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία θα κινείται σ’ αυτό το πλαίσιο, θα συνιστά μία ολοκληρωμένη λύση, με στόχο την αύξηση της εταιρικής ασφάλειας.

Άλλωστε, μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων, συγκαταλέγεται και ο έλεγχος των εκτός Ευρώπης διοικητικών στελεχών, τα οποία θα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη μίας σειράς ευρωπαϊκών οργάνων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα