Αλλαγή... ροής στο φυσικό αέριο

Χωρίζεται στα δύο, με το ένα τμήμα για την εμπορία και το άλλο για τις υποδομές δικτύου
Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 14:49
UPD:14:53
REUTERS/LASZLO BALOGH

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Ριζική αλλαγή σκηνικού επέρχεται στον τομέα της παροχής φυσικού αερίου στη χώρα, στο πλαίσιο της ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς για τα νοικοκυριά σε ένα χρόνο από τώρα. Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, που μέχρι πρότινος λειτούργησε ως θυγατρική της ΔΕΠΑ στήνοντας επί δεκαπέντε χρόνια το δίκτυο στο Λεκανοπέδιο, διχοτομείται.

Το ένα μέρος με τον ίδιο τίτλο θα δραστηριοποιηθεί ως καθολικός διάδοχος στην εμπορία και το άλλο, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑΑ) θα ασχολείται με τις υποδομές του δικτύου. Η νέα εταιρεία ΕΠΑΑ υπό τον γενικό διευθυντή Γιάννη Μητρόπουλο έχει ξεκινήσει να οργανώνεται από 2-1-2017, με στόχο τα 150 εκατ. κύκλο εργασιών σε επίπεδο 12μήνου. Μεγάλη πρόκληση, ωστόσο, είναι η είσοδός της και στη λιανική ηλεκτρικού ρεύματος από 1-1-2018, ακολουθώντας σε πρώτη φάση την ασφαλή οδό της σύναψης συμβάσεων μέσα από το ίδιο πελατολόγιό της, ήτοι των περίπου 330.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αν ο σχεδιασμός επιτύχει, τότε σε τρία χρόνια θα επαναπροσδιορίσει το πλάνο της και ίσως στραφεί και σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, όπως μας εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος, καταγράφεται υψηλή αποδοχή των πελατών της ΕΠΑΑ, όσον αφορά την πρόθεσή της να μπει στο ανταγωνιστικό παιχνίδι του ηλεκτρισμού -θα αιτηθεί τη σχετική άδεια σε εύλογο χρόνο- ως προμηθευτής, πράγμα που αναμένεται να ποσοτικοποιηθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. «Όπλο» στην προσπάθεια κατάκτησης μεριδίων από τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους θα είναι η καλή φήμη για τις υπηρεσίες που παρέχει ως τώρα στον τομέα του φ.α. Θα βασιστεί και στις δημοπρασίες της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), που εξελίσσονται από το περασμένο φθινόπωρο - είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν έως το 2019.

Στο μεταξύ, σε σχέση με τον κύριο έως τώρα τομέα δραστηριοποίησής της, το φυσικό αέριο, η ΕΠΑΑ αμέσως μετά την άρση των περιορισμών στις πηγές προμήθειας του καυσίμου θα είναι σε θέση να αναζητήσει συμφερότερες τιμές από διάφορες πηγές. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στη λειτουργία του Διαδριατικού Αγωγού μεταφοράς φ.α. (ΤΑΡ), το σκηνικό των δημοπρασιών του προϊόντος θα αλλάζει και ο ανταγωνισμός θα εντείνεται προς όφελος και των καταναλωτών.

Σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση βρίσκεται στα 5,7 cents/KWh, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με τον Ιανουάριo, λόγω της κρίσης εφοδιασμού στη διεθνή αγορά. Πάντως, οι καταναλωτές έχουν εξοικονόμηση της τάξης του 38% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης - η αύξηση μπορεί να περιοριστεί στο τελευταίο δίμηνο του έτους. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές υπολογίζονται μόλις σε 2%-3% του τζίρου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα