Περιορισμός της γραφειοκρατίας σε προγράμματα για αγρότες

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2005 19:27

Απλουστεύονται οι διαδικασίες για την έγκριση κοινοτικών προγραμμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η απλούστευση των διαδικασιών αφορά:

Μέτρο 1.1: Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων. Σύμφωνα με το μέτρο εξασφαλίζονται οικονομικές ενισχύσεις της τάξης του 40% έως 75% (αναλόγως της ηλικίας και της περιοχής), για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τη δημιουργία πρότυπων αγροκτημάτων και την προώθηση καινοτόμων δράσεων. Στόχος του μέτρου είναι η βελτίωση των γεωργικών εισοδημάτων και των συνθηκών διαβίωσης, εργασίας και παραγωγής στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις με επενδύσεις που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αναδιάταξη της παραγωγής, στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, στη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και των συνθηκών υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων καθώς και στη προώθηση της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων στην εκμετάλλευση.

Μέτρο 2.1: Επενδύσεις στη μεταποίηση & εμπορία γεωργικών προϊόντων. Το μέτρο εξασφαλίζει οικονομικές ενισχύσεις ύψους έως 50% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού (στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου, η ενίσχυση ανέρχεται στο 65% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού), για επενδύσεις που αφορούν: Κατασκευές νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και βελτιώσεις/επεκτάσεις των ήδη υπαρχόντων, αγορές και εγκαταστάσεις νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, έργα σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη ή εφαρμογή καινοτόμου ή προηγμένης τεχνολογίας παραγωγικών διαδικασιών μεταποίησης ή εμπορίας γεωργικών προϊόντων κ.α.

Μέτρο 3.1 : Νέοι γεωργοί – Βελτίωση Ηλικιακής Σύνθεσης του Αγροτικού Πληθυσμού. Το μέτρο αφορά την εφάπαξ πριμοδότηση πρώτης εγκατάστασης. Η εφάπαξ πριμοδότηση κυμαίνεται από 5.000€ έως 25.000€ / (30.000€ σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται υπηρεσίες παροχής γεωργικών συμβούλων) και διανέμεται σε δύο ισόποσες δόσεις. Στόχος του μέτρου είναι η τόνωση της απασχόλησης, η ανανέωση του πληθυσμού που απασχολείται στον αγροτικό χώρο και η εφαρμογή νέων μεθόδων παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Μέτρα του ¶ξονα 7 – Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.). Τα μέτρα αφορούν οικονομικές ενισχύσεις για έργα εγγείων βελτιώσεων (έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας, αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά, διευθέτησης χειμάρρων), για τη δημιουργία υπηρεσιών διαχείρισης εκμεταλλεύσεων, για την εμπορία γεωργικών προϊόντων ποιότητας, για τη δημιουργία βασικών υπηρεσιών γα την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό, για την ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών στα πλαίσια της προστασίας και της διατήρησης της αγροτικής κληρονομιάς. Οι στόχοι των μέτρων του ¶ξονα 7 είναι η προστασία των ασθενέστερων περιοχών, η μείωση των ανισοτήτων στις ευκαιρίες και τις αμοιβές μεταξύ φύλων και ομάδων του πληθυσμού, η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και η επανένταξη των ορεινών περιοχών και του νησιωτικού χώρου στο εθνικό παραγωγικό σύστημα.

Με την απλούστευση των διαδικασιών επιτυγχάνεται:

Α) Ο περιορισμός των δικαιολογητικών στα απολύτως απαραίτητα

Για παράδειγμα εξαλείφεται η υποχρέωση της υποβολής πιστοποιητικών βαρών ως προαπαιτούμενο πιστοποιητικό Φακέλου Υποψηφιότητας, πιστοποιητικά μη πτώχευσης, χάρτες προσανατολισμού, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα,

Στο Μέτρο 1.1. απαλείφεται η υποχρέωση υποβολής οδηγιών χρήσεως των μηχανημάτων, επίσημης μετάφρασης τιμολογίων εξωτερικού και της εγγύησης καλής λειτουργίας.

Δεν απαιτείται ο υποψήφιος του Μέτρου 1.1. να επισυνάψει δικαιολογητικά τα οποία εκδίδει η οικία υπηρεσία υποδοχής του φακέλου. Απλά η υπηρεσία αυτή υποχρεούται να τοποθετήσει τα δικαιολογητικά αυτά στο φάκελο του Υποψηφίου.

Β) Η διευκόλυνση του έργου της αξιολόγησης των Προγραμμάτων

Για παράδειγμα συστάθηκε νέα Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων δράσεων γεωργικού Ταμείου (ΕΓΤΠΕ-Π) – Προσανατολισμός, προκειμένου να λειτουργήσει ως τελικός δικαιούχος των ΜΕΤΡΩΝ 1.1. ΚΑΙ 3.1 καθώς και των Ιδιωτικών Επενδύσεων του ¶ξονα 7 – ΟΠΑΑΧ

Γ) Η επιτάχυνση των προθεσμιών για την έκδοση εγκριτικών πράξεων, με την αλλαγή φορέων υποδοχής των προτάσεων – αιτήσεων των ενδιαφερομένων.

Στο Μέτρο 3.1, προκειμένου να απαλειφθεί ένα στάδιο ελέγχου, ορίζεται ως φορέας υποδοχής των προτάσεων η οικεία Νομαρχιακή Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης αντί του οικείου Δήμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα