Menatep: Aποζημίωση 28 δισ. δολ. μετά την κατάσχεση στοιχείων της Yukos

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2005 13:06

TO ΠΟΣΟΝ των 28 δισ. δολ., ως αποζημίωση από την κυβέρνηση της Ρωσίας, για τις ζημίες που υπέστη μετά την κατάσχεση και πώληση του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου, της OAO Yukos Oil Co., ζητά η Group Menatep Ltd., που ελέγχει την εταιρεία.

Η Menatep απέστειλε σημείωμα προς τη ρωσική κυβέρνηση ζητώντας από τις αρχές να βρουν κάποιον αντιπρόσωπο να παραστεί σε δικαστήριο υπό δυτική δικαιοδοσία, κατά πάσα πιθανότητα στη Χάγη, σύμφωνα με τον διευθυντή της Menatep, Timi Osborne.

Η Ρωσία κατέσχεσε το κύριο τμήμα των εγκαταστάσεων της εταιρείας, OAO Yuganskneftegaz και το πούλησε τον περασμένο Δεκέμβριο αντί του ποσού των 9,3 δισ. δολ. ΗΠΑ στην κρατική εταιρεία OAO Rosneft. Η πώληση έγινε σε μια προσπάθεια να εισπράξει μέρος των φόρων και των προστίμων, της Yukos, συνολικού ύψους 27 δισ. δολ.

Σημειώνεται, ότι, η Menatep ανακοίνωσε ότι ζητά 800 με 900 εκατ. δολ., καθώς το 2003 δάνεισε την Yukos με 1,6 δισ. δολ., η εξόφληση του οποίου εγγυήθηκε ότι θα γίνει από τις πωλήσεις πετρελαίου του Yugansk, το οποίο όμως εξαγοράστηκε από τη Rosneft και η οποία πουλά το πετρέλαιο του.

Η Yukos, αθετεί τώρα την υπόσχεση που έδωσε και δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο, ανέφερε ο Osborne, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα στην εύρεση στελεχών για το διοικητικό συμβούλιο της Yukos.

«Δεν υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται να ηγηθούν της Yukos, μετά την επίθεση της κυβέρνησης στην εταιρεία, αλλά και την ανικανότητα της τελευταίας να καταβάλλει μισθούς, μετά το πάγωμα των λογαριασμών της από τις οικονομικές αρχές της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της Yukos, Steven Theede, είχε ανακοινώσει την 1η Φεβρουαρίου ότι αργότερα μέσα στο έτος, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, θα εκλέξει το διοικητικό της συμβούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα