Ιαπωνία: 8,8% μείωση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2005 07:48

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 8,8%, σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, υποχωρώντας μετά την αύξηση στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, τον Νοέμβριο. Το τέταρτο τρίμηνο, οι παραγγελίες κινήθηκαν ανοδικά, καταδεικνύοντας ότι οι δαπάνες των εταιρειών θα στηρίξουν κι άλλο την οικονομική ανάπτυξη.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, εκτός των παραγγελιών των ναυτιλιακών εταιρειών και των εταιρειών κοινής ωφελείας, μειώθηκαν στα 983,8 δισ. γιέν (9,32 δισ. δολ.) από τον Νοέμβριο, εποχιακώς προσαρμοσμένες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας, στο Τόκυο. Συνολικά 33 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού θα υποχωρούσαν σε ποσοστό της τάξης του 10%. Οι παραγγελίες της χρονική περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 6%.

Η αύξηση των παραγγελιών σε ποσοστό 19,9% τον Νοέμβριο, εγγυήθηκαν μια επέκταση το τέταρτο τρίμηνο. Τους επόμενους μήνες, οι παραγγελίες προβλέπεται να αυξηθούν από τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της JFE Holdings Inc., που θα χρησιμοποιήσουν τα υψηλότερα κέρδη τους για την επέκταση των εργοστασίων τους. Οι παραγγελίες ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, άρχισαν επίσης να ανακάμπτουν, καθώς οι εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας σταμάτησαν να μειώνουν τα αποθέματά τους.

«Θα υπάρξουν κι άλλες δαπάνες κεφαλαίων για την ανανέωση του εξοπλισμού, αφού υπάρχει υψηλή ρευστότητα», ανέφερε ο Hiroaki Muto, οικονομολόγος της Sumitomo Mitsui Asset Management, συμπληρώνοντας: «Στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας παρατηρείται μια διόρθωση των αποθεμάτων που πράγματι εξελίσσεται».

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού το πρώτο τρίμηνο του 2005, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,9%, σύμφωνα με τις εταιρείες που ρωτήθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 105,57 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:15' μ.μ., ώρα Τόκυο από 105,63 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα