Πρεμιέρα διαλόγου για τα εργασιακά με διαφωνίες

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2005 18:14
UPD:18:18

Εγκαινιάστηκε ο διάλογος στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης για τις αλλαγές στα εργασιακά ζητήματα, αν και το κύριο θέμα της συνεδρίασης των μελών της Επιτροπής ήταν «η προώθηση της απασχόλησης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν εξαντλείται στις υπερωρίες, ιδίως σε μια χώρα όπου το κόστος εργασίας είναι εξαιρετικά χαμηλό, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, απορρίπτοντας την πρόταση Παναγιωτόπουλου να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της υπερωριακής αμοιβής.

Οι επιχειρήσεις ζητούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ώστε να μειωθεί το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης.

Το καθεστώς που ίσχυε πριν από το Νόμο «Γιαννίτση» προέβλεπε προσαύξηση 25% για τις πρώτες 60 ώρες το χρόνο, 50% από 60 έως 120 ώρες και 75% για πάνω από 120 ώρες).

Την ίδια ώρα διάσταση απόψεων παρατηρείται μεταξύ των υπουργείων Απασχόλησης και Οικονομίας σχετικά με το θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στη πρόταση του υπουργείου Οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/10/1012485.htm κράτησε σαφείς αποστάσεις, λέγοντας ότι δεν ήταν σε γνώση του. Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε την πρόταση αυτή ως εργαλείο διαλόγου που μπορεί να αποσυρθεί και σημείωσε ότι το υπουργείο Απασχόλησης δεν έχει σκέψεις που οδηγούν σε υποκατάσταση της κύριας ή της επικουρικής σύνταξης από επαγγελματικά ταμεία.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανοίγει δια των τραπεζών γενικότερο θέμα ασφαλιστικού, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι, εάν επιμείνει, θα φτάσει σε σύγκρουση με τα συνδικάτα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα