«Φρένο» στην άνοδο

Εντείνονται οι ανησυχίες για το πετρέλαιο
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2005 00:01
UPD:06:17

ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία και οι ενθαρρυντικές εταιρικές κερδοφορίες βελτίωσαν το κλίμα στη Wall Street, αλλά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αναχαίτισαν το ρυθμό αύξησης των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 85,50 μονάδες, ποσοστό 0,80%, φθάνοντας στις 10.749,61 μονάδες. Με άνοδο 0,55 μονάδων, ποσοστό 0,03%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.197,01 μονάδες.

Οι μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού τομέα εμφάνισαν σημάδια κόπωσης, ενώ τα blue chips μόλις που διατήρησαν τα κέρδη τους υποστηριζόμενα από την πλειοψηφία των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων και της ανακοίνωσης ενθαρρυντικών οικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ.

Η μετοχή της American International Group Inc. -της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας βάσει χρηματιστηριακής αξίας- ενισχύθηκε κατά 3% μετά την ανακοίνωση για αύξηση 11% της κερδοφορίας τετάρτου τριμήνου. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ευνόησε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών όπως της Exxon Mobil η οποία αυξήθηκε κατά 1% και της ChevronTexaco με κέρδη 1,5%.

Στο οικονομικό μέτωπο τα στοιχεία για συρρίκνωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος τον Δεκέμβριο και μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, τόνωσαν το ηθικό των επενδυτών. Ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 o οποίος υποχώρησε 4% όταν άγγιξε χαμηλά στις 24 Ιανουαρίου στη συνέχεια σημείωσε ράλι 2,6%, περιορίζοντας τις απώλειες του 2005 στο 1,4%.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν μέρος αρχικών κερδών καθώς οι τιμές του αργού ενισχύθηκαν κατά 3,2% στα 46,90 δολάρια το βαρέλι. Εξισορροπητικές ήταν οι τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προεξόφλησαν ένα μεγάλο κύμα εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων και οι αγοραστές έκαναν στάση μετά τη σταθερή άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων.

Η αισιόδοξη προοπτική για τις εταιρικές κερδοφορίες που δημιούργησε η ανακοίνωση της Societe General για τα κέρδη της σε συνδυασμό με άλλες θετικές οικονομικές αναφορές οδήγησαν στο «μαύρο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η μετοχή της γαλλικής τράπεζας Societe General ήταν μεταξύ των κορυφαίων blue chips στα κέρδη με άνοδο 3,7% μετά την ανακοίνωση για αύξηση 30% των κερδών τετάρτου τριμήνου. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε 0,1% στις 1.087,4 μονάδες, μετά την αποτυχία του να «κτυπήσει» νέα υψηλά των τελευταίων 31 μηνών για πρώτη φορά μετά από 11 συνεδριάσεις.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,7% στα υψηλότερα του τελευταίου επταμήνου με τα εβδομαδιαία κέρδη να ανέρχονται στο 1,7%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα