Ν. Ζηλανδία: Στα χαμηλότερα επίπεδα 19 ετών η ανεργία

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2005 08:09

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας που πρόσθεσε το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Ν. Ζηλανδίας, ωθώντας τον δείκτη ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα 19 ετών, αυξάνοντας τις πιθανότητες της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Η χώρα πρόσθεσε 33.000 νέες θέσεις ανεργίας και ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 3,6% από 3,8% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστική Υπηρεσίας της Ν. Ζηλανδίας, στο Ουέλινγκτον. Ο δείκτης ανεργίας, διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των 27 χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Alan Bollard, είχε πει τον περασμένο μήνα, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι μεγάλοι μισθοί και οι δαπάνες των καταναλωτών, ενδέχεται να αυξήσουν τον πληθωρισμό. Ο ίδιος πέρυσι, αύξησε έξι φορές τα βασικά επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών και στο 6,5%, σε μια προσπάθεια περιορισμού των τιμών καταναλωτή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα