Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τον καθορισμό του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,21% στις 654,78 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,09% στις 1.749,48 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,01 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, 24 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,29% στις 602,28 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κάμψη κατά 1,19%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,59%, η Eurobank κατά 2,01% και η Alpha Bank κατά 1,12%. Από την πλευρά της , η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,044 ευρώ/μετοχή.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Lamda Development διολισθαίνει κατά 1,30% ενώ στο 1,15% διαμορφώνεται η μείωση για τη μετοχή της Grivalia Properties. Πέριξ του 1% ορίζεται και η πτώση για τις μετοχές των Motor Oil και Tιτάνα. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται κατά 1,52% και της Σαράντης κατά 1,47%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, διατηρούμενες στο τεχνικό όριο του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,977% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 9 μονάδες βάσης στο 7,805%.
Oι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στην πορεία της διαπραγμάτευσης, ευελπιστώντας πως Αθήνα και θεσμοί θα θέσουν τις βάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου - προθεσμία, η οποία συνιστά και το στοίχημα της ελληνικής αγοράς.
Ενδεικτικά, η JP Morgan, σε πρόσφατή ανάλυσή της, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται σήμερα κοντά στο κάτω άκρο του πρόσφατου εύρους αποτίμησης, ενώ η εγχώρια είναι η αναδυόμενη αγορά με τις δεύτερες χαμηλότερες τοποθετήσεις από παθητικούς αναδυόμενων αγορών.
Στο θετικό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει συνέχιση της προόδου στο μέτωπο της αξιολόγησης, το περιθώριο ανόδου του Χ.Α. διαμορφώνεται στο 41%, ενώ αναμένεται πτώση των ομολογιακών αποδόσεων και μείωση της μεταβλητότητας στο Χ.Α. Στο αρνητικό σενάριο, στο οποίο δεν σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το περιθώριο πτώσης της αγοράς διαμορφώνεται στο 18%, με αύξηση της μεταβλητότητας και των ομολογιακών αποδόσεων, σημειώνει ο οίκος.
Την ίδια ώρα, η Eurobank Equities ορίζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo στα 16,1 ευρώ, παρέχοντας τη σύσταση «buy». Στην έκθεσή της, σημειώνει ότι τα EBITDA της Jumbo αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, κινούμενα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, αυξάνει τις προβλέψεις της για τα καθαρά κέρδη και εκτιμά πλέον ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει αύξηση κερδών 10%.
Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του δ’ τριμήνου, στα 16,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ, έναντι κερδών 36,8 εκατ. ευρώ το 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 80,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,4% έναντι του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, παρέμεινε σχεδόν σταθερός (-1%) στα 1,027 δισ. ευρώ, με τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα EBITDA να διαμορφώνονται σε 343,7 εκατ. ευρώ.
naftemporiki.gr