Swedbank : 16% υψηλότερα κέρδη, προσφορά για την Hansabank

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2005 11:29

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 16%, μετά τη μείωση του κόστους και της προσφοράς 1,41 δισ. ευρώ (1,81 δισ. δολ. ΗΠΑ), για την απόκτηση του υπολοίπου των μετοχών στην AS Hansabank, τη μεγαλύτερη δανείστρια της Βαλτικής, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, η υπ αριθμόν πέντε τράπεζα της Σκανδιναβίας, Swedbank AB.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στο 1,88 δισ. κορώνες (266 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 3,68 κορώνες ανά μετοχή, από 1,62 δισ. κορώνες ή 3,07 κορώνες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Επίσης, η τράπεζα ανακοίνωσε, ότι προσφέρει 11 ευρώ για κάθε μία μετοχή της Hansabank. Σήμερα, κατέχει μερίδιο 60%.

Η Swedbank, η οποία αύξησε το μέρισμά της κατά 13%, στις 6,5 κορώνες ανά μετοχή, πέρυσι προχώρησε στη μείωση του προσωπικού της κατά 1,4%, σε μια προσπάθεια αύξησης των κερδών, με τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας. Επίσης πέρυσι, πούλησε την δανέζικη τράπεζα FIH A/S προς 11,9 δισ. κορώνες. Τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής της, Jan Liden, είχε πει, ότι ψάχνει τρόπους να επενδύσει αυτά τα κεφάλαια σε πιθανές συγχωνεύσεις, με απώτερο σκοπό την αύξηση των κερδών.

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 12%, φθάνοντας στα 2,76 δισ. κορώνες, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των 15 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από την SME Direkt και προέβλεπαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν σε 2,43 δισ. κορώνες. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκα 4,4%, φθάνοντας στα 3,89 δισ. κορώνες και οι καθαρές αμοιβές σημείωσαν αύξηση κατά 8,8%, φθάνοντας στο 1,6 δισ. κορώνες.

Το τελευταίο εξάμηνο, οι μετοχές της Swedbank σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 18%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 84,7 δισ. κορώνες. Η σουηδική ανταγωνίστριά της, SEB AB, ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, ότι τα καθαρά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 5,4%, εξ αιτίας των υψηλότερων αμοιβών από τις υπηρεσίες που παρείχε, όπως τη διαχείριση κεφαλαίων, αλλά και από τα αυξημένα έσοδά της στον τομέα των ασφαλειών.

Χθες επίσης, η δανέζικη τράπεζα Danske Bank A/S, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 50%, μετά την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων στο real estate, αλλά και τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα