Ψήφος εμπιστοσύνης από ΗΠΑ για τα ενεργειακά project

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 16:34
UPD:16:38
REUTERS/LASZLO BALOGH

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της προώθησης του Νοτίου Διαδρόμου και την καταγραφή της διάθεσης συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων πλευρών, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, επαναβεβαίωσε, από την Αθήνα, η Robin Dunnigan, αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για την Ενεργειακή Διπλωματία του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του State Depatment.

H ίδια εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στο ενεργειακό σκηνικό της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας έμφαση και στον Διαδρατικό Αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου (ΤΑΡ) και στον διασυνδετήριο Ελληνο-Βουλγαρικό (IGB). Όπως έκανε γνωστό, σε κλειστή δημοσιογραφική συζήτηση που είχαμε μαζί της, στο πλαίσιο σύντομης παραμονής της στη χώρα μας, είναι πολύ αισιόδοξη ότι όλα τα ενεργειακά project θα εξελιχθούν ομαλά, εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Αυτό, άλλωστε, αποκόμισε από τις επαφές που είχε με τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη και αξιωματούχους του ελληνικού ΥΠΕΞ και του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Η ίδια είχε συνάντηση και με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο. Τόσο η Αμερικανίδα αν. υπουργός όσο και ο οικονομικός σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Steve Bitner, μετέφεραν το διαρκές ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων για επενδύσεις στον ιδιωτικό ενεργειακό τομέα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την οικονομική συμμετοχή του fund, Third Point, στην Energean Oil&Gas.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Ν» και του naftemporiki.gr αν ανησυχεί για την περίπτωση πολιτικής αστάθειας στην περιοχή μας, πράγμα που θα έριχνε, ίσως, πίσω τους σχεδιασμούς του ενεργειακού τομέα, απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως όλα θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς δεν υπάρχουν κίνδυνοι.

Ξεκαθάρισε, δε, πως δεν υπάρχει αντιπαλότητα Ουάσιγκτον-Μόσχας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι βασικός παίκτης στην περιοχή μας και θα παραμείνει, όμως, καλόν είναι να υπάρξουν και άλλοι προμηθευτές φυσικού αερίου, ώστε να λειτουργεί μια ανταγωνιστική αγορά με χαμηλότερα κόστη. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα