Ηonda: Υψηλότερα μερίσματα στους μετόχους την χρήση

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2005 07:47

ΣΧΕΔΙΑ, για την αύξηση των μερισμάτων, προκειμένου να επιστρέψει περισσότερα στους μετόχους της, αντί να προχωρήσει στην αγορά ιδίων μετοχών, κάνει η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, Honda Motor Co.

«Υπάρχουν υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των μετόχων, οι οποίοι επιδιώκουν τη σταθερότητα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Satoshi Aoki, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Τόκυο. Τον Οκτώβριο, η Honda είχε πει, ότι θα αυξήσει τις αποδόσεις στους μετόχους της στο 30% των καθαρών κερδών, έναντι 25% που προέβλεπε για την χρήση που λήγει τον Μάρτιο.

Η Honda καταβάλλει περισσότερα στους επενδυτές, καθώς προβλέπει κέρδη ρεκόρ την τρέχουσα χρήση, μετά την μεγάλη ζήτηση των μοντέλων της Fit και Accord. Η αυτοκινητοβιομηχανία, επιδιώκει επίσης να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό αποδόσεων, με την ανταγωνίστριά της Toyota Motor Corp., η οποία επέστρεψε το 26% των κερδών στους μετόχους της, κατά την τελευταία χρήση.

«Το να αυξήσεις το μέρισμα, είναι καλύτερο από την αγορά ιδίων μετοχών για τους επενδυτές, καθώς έχουν αποδόσεις σε μετρητά», ανέφερε ο Yoshihiro Okumura, ο οποίος διαχειρίζεται 365 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Chiba-gin Asset Management Co.

Η Honda, η εταιρεία με την τρίτη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, έχει υψηλότερο μερίδιο αγοράς από ό,τι έχει η Ford Motor Co. και η General Motors Corp., μαζί. Οι μετοχές της, το τελευταίο έτος, σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 23%, έναντι 16% της Toyota και 3,7% της Nissan Motor Co.

Σήμερα σημείωναν άνοδο 2%, φθάνοντας στα 5.550 γιέν η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 5.510 γιέν η μία στις 2:04' μ.μ., ώρα Τόκυο. Σημειώνεται, ότι η Honda σχεδιάζει να καταβάλλει 56 γιέν ανά μετοχή για περίπου 930 εκατ. μετοχές την τρέχουσα οικονομική χρήση και να δαπανήσει περίπου 50 δισ. γιέν (474 εκατ. δολ.), προκειμένου να επιτύχει τον στόχο αυτό, συμπλήρωσε ο Aoki. Την τρέχουσα χρήση μέχρι τώρα, έχει δαπανήσει περίπου 75 δισ. γιέν για την αγορά ιδίων μετοχών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα