Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 11:01
UPD:11:02
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις εν εξελίξεις τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,15% στις 646,26 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,08% στις 1.728,78 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 6,08 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 21 ενισχύονται, 26 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,27% στις 586,45 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη κατά 1,68%, η Eurobank κατά 1,46% και η Alpha Bank κατά 1,18%. Από την πλευρά τους, Εθνική Τράπεζα και Attica Bank διατηρούνται σταθερές σε 0,239 και 0,043 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή των ΕΛΠΕ, Lamda Development και Aegean αυξάνεται άνω του 1% ενώ στο 0,60% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Viohalco. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κοντά στο 3%, της ΓΕΚ Τέρνα κατά 1,33% και της Folli-Follie κατά 0,90%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, παραμένοντας άνω του τεχνικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 7,184% ενώ του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,943%.

Οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στο μέτωπο της διαπραγματεύσεις, ευελπιστώντας πως η έλευση των θεσμών και η επανέναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων θα προλειάνουν τον δρόμο για μία τελεσίδικη συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, μόνο εύκολη υπόθεση δεν φαντάζει η τήρηση της παραπάνω προθεσμίας, δεδομένων των σφικτών χρονοδιαγραμμάτων αλλά και του εύρους των εναπομεινάντων εκκρεμών ζητημάτων.

«Η αγορά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τον χρόνο επίτευξης της συμφωνίας με τους θεσμούς κυρίως, καθώς οι περισσότεροι έχουν πειστεί ότι αυτό θα συμβεί και απλά δεν ξέρουν το πότε. Κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν, ωστόσο, τι και εάν θα ανακοινωθεί για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση και την εφαρμογή του προγράμματος που θα συμφωνηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζει ενδεικτικά, ο αναλυτής της Wealth Financial Services, Νίκος Σακαρέλης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα