Αύξηση 4% του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2004

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2005 12:35

Αύξηση κατά 4,0% σημείωσε το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Η αύξηση αυτή διαδέχεται «την ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% το προηγούμενο τρίμηνο», αναφέρει η ανακοίνωση της Στατιστικής.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις η αύξηση φθάνει το 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003.

Η αύξηση αυτή των επενδύσεων συνέβαλε στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας κατά 0,9% ενώ ο ρυθμός ανόδου των επενδύσεων είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το σχετικό μερίδιο των επενδύσεων στην τελική ζήτηση της οικονομίας.

Εξάλλου, οι δαπάνες για την τελική κατανάλωση, το τέταρτο τρίμηνο του 2004, αυξήθηκαν κατά 3,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, συμβάλλοντας κατά 2,1% στην αύξηση της τελικής ζήτησης.

Όπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία η αύξηση της τελικής κατανάλωσης είναι μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του σχετικού μεριδίου της τελικής κατανάλωσης στην τελική ζήτηση.

Για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές τα στοιχεία της Στατιστικής αναφέρουν τα εξής:

- οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,3% συνεισφέροντας στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας με ποσοστό 0,9%

- οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,1%, ποσοστό μικρότερο του αντίστοιχου των εξαγωγών γεγονός που καταδεικνύει την αύξηση της σχετικής συμβολής των ημεδαπών προϊόντων στην εγχώρια τελική ζήτηση.

Πηγές: ΑΠΕ, EΣΥΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα