Αύξηση 3,6% στο μισθό των υπαλλήλων του Δημοσίου

Ανακοινώθηκε η εισοδηματική πολιτική
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2005 14:56

Αύξηση 3,6% στο βασικό μισθό των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική για το 2005.

Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα φθάσουν το 4% με εξαίρεση τις στρατιωτικές συντάξεις, οι οποίες θα αυξηθούν κατά 5,8% κατά μέσον όρο, ενώ οι αυξήσεις για τις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ καθορίζονται με την εισοδηματική πολιτική 2005 στο 6%.

Οι αυξήσεις θα δοθούν το Μάρτιο, αναδρομικά από την 1.1.2005.

Ειδικότερα, ο υπουργός κ. Αλογοσκούφης καθόρισε ως εξής την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το έτος 2005 (με βάση τον πληθωρισμό ο οποίος κινήθηκε στο 2,9% το 2004).

-Ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων και των απασχολουμένων στους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αυξάνεται κατά 3,6%.

-Η οικογενειακή παροχή για το τρίτο παιδί αυξάνεται από τα 35 ευρώ στα 47 ευρώ (αύξηση 34%).

-Χορηγείται η λεγόμενη προσωπική διαφορά των 176 ευρώ και στους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1.1.2004 και υπηρετουν σε υπηρεσίες που καταβάλλεται η ανωτέρω προσωπική διαφορά.

-Πέραν των ανωτέρω αυξήσεων, θα πρέπει να υπολογιστεί, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, και η ωρίμανση, όπως είναι η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου και οι μισθολογικές προαγωγές, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 1%.

-Οι συντάξεις αυξάνονται κατά 4%, οι στρατιωτικές συντάξεις κατά 5,8% κατά μέσο όρο εξαιτίας της χορήγησης και της τρίτης δόσης του επιδόματος θέσης ευθύνης ή του επιδόματος των 176 ευρώ κατά περίπτωση.

-Η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα είναι διπλάσια του πληθωρισμού (6%) με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στο ύψος του πληθωρισμού του 2004.

-Οπως δήλωσε ο υπουργός, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι θα έχουν και έμμεση αύξηση στα εισοδήματά τους τουλάχιστον κατά 1% από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως μέσω της αύξησης του αφορολογήτου ορίου από τα 10.000 ευρώ στα 11.000 ευρώ.

Επίσης ο υπουργός δήλωσε ότι αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων δανεισμού για στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το 5,2% στο 4,9% και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μελετά τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου από το 2,4% στο 0,6%.

Η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού του 2005 για την υλοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής θα ανέλθει στο ύψος των 720 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι με την εισοδηματική πολτική εξαντλούνται οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του προϋπολογισμού και της κατάστασης της οικονομίας και πρόσθεσε ότι για να περάσουμε από την κακή κατάσταση της οικονομίας σε μια καλύτερη, ο δρόμος είναι δύσκολος. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά στραβά, πορευόμαστε και ζητάμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς και θα χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερη συναίνεση, κατέληξε ο κ.Αλογοσκούφης.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα