Συγκρατημένες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 15:49
UPD:15:56
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συγκρατημένες πιέσεις δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν την έλευση των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα για την έναρξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,80% στις 644,30 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 1,02% στις 1.732,82 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 16,00 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 47 ενισχύονται, 73 υποχωρούν και 23 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,28% στις 584,67 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 0,83%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,19% η Eurobank κατά 2,58% και η Alpha Bank κατά 1,14%. Από την πλευρά της, η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,044 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Σαράντης Γρ. διολισθαίνει άνω του 2,50% ενώ πέριξ του 1,80% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Τιτάνα, ΟΤΕ και Jumbo. Παράλληλα, η μετοχή του ΟΠΑΠ μειώνεται κατά 1,65%, του ΟΛΠ κατά 1,18% και της ΜΕΤΚΑ κατά 1%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή αποκλιμάκωση, κινούμενες προς το τεχνικό όριο του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 11 μονάδες βάσης στο 7,190% και του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί οριακά κατά 19 μονάδες βάσης στο 8,012%.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της έλευσης των θεσμών στην Αθήνα, την προσεχή Τρίτη, όταν και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα τόσο για τη β’ αξιολόγηση όσο και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μόνο εύκολη δεν φαντάζει, δεδομένων των δυσκολιών στον καθορισμό του κατάλληλου μίγματος μέτρων.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν και την αποψινή αναθεώρηση της αξιολόγησης της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους Fitch και Moody’s. Για σήμερα, επίσης, είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία της οικονομίας το 2016.

Από την πλευρά του, για τον κίνδυνο της αβεβαιότητας, εφόσον δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της κεντρικής τράπεζας. Επανέλαβε μάλιστα, τη δέσμευση για παραμονή στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας με νόημα πως «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ συνιστά όρο επιβίωσης».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα