ΥΠΑΝ: Δράσεις για την ενίσχυση της έρευνας

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2005 21:56

Απο την 1η Μαρτίου θα υπάρχει νυχτερινή βάρδια σεισμολόγων στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας-Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Tο πρόβλημα, τόνισε, υφίσταται για περισσότερο από 50 χρόνια.

Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η Eλλάδα εξακολουθεί να κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ των «15» με κριτήριο τις δαπάνες για την έρευνα, ενώ από τις χώρες της διεύρυνσης ξεπερνά μόνο την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Στόχος είναι η αύξηση των δαπανών στο 1,5% του AEΠ ως το 2010 και το βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή είναι τα κονδύλια του Eπιχειρησιακού Προγράμματος "Aνταγωνιστικότητα" (EΠAN) του Γ' KΠΣ.

O υπουργός Aνάπτυξης παρουσίασε 14 δράσεις του υπουργείου που ενισχύουν την έρευνα και τη σύνδεσή της με την παραγωγή: μεταξύ αυτών η αύξηση των δαπανών για την έρευνα (που έγινε με την αναθεώρηση του EΠAN το Δεκέμβριο), τα νέα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε δράσεις έρευνας και τεχνολογίας, η καθιέρωση διαφανών και αξιοκρατικών κριτηρίων στην κατανομή των κονδυλίων, η προσπάθεια προσέλκυσης υψηλού επιπέδου ερευνητικού προσωπικού από το εξωτερικό κ.α.

Ο κ. Σιούφας απαντώντας σε ερωτήσεις διέψευσε ότι υπάρχει θέμα αυξήσεων σε 1.000 φάρμακα, και τόνισε ότι ο διάλογος με τους φορείς της φαρμακευτικής αγοράς έχει ολοκληρωθεί και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το ερχόμενο εικοσαήμερο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα