Ρωσία: Δύο σημαντικά συνέδρια για την τοπική οικονομία

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 18:13
UPD:18:19
EPA/YURI KADOBNOV

Το διήμερο συνέδριο «Σότσι 2017, 16ο Ρωσικό Επενδυτικό Φόρουμ» που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Ρωσίας στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, αποτελεί κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός της Ρωσίας με στόχο την προβολή των επενδυτικών και οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Δύο ιδιαίτερα σημαντικά συνέδρια θα πραγματοποιήσει η Ρωσία στο Σότσι και στη Γιάλτα τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο αντίστοιχα με θέμα την τοπική οικονομία, τις επενδύσεις και τις υποδομές ανάπτυξης υπό το πρίσμα του διεθνούς περιβάλλοντος και της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογίας και των κλιματικών αλλαγών.

Το διήμερο συνέδριο «Σότσι 2017, 16ο Ρωσικό Επενδυτικό Φόρουμ» που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Ρωσίας στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, αποτελεί κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός της Ρωσίας με στόχο την προβολή των επενδυτικών και οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Το βασικό θέμα του φετινού φόρουμ είναι «Νέα Προγράμματα για την Ανάπτυξη» με διαχειριστή το Ιδρυμα Roscongress, το οποίο ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό να διευκολύνει την ανάπτυξη των δυναμικών της ρωσικής οικονομίας, ισχυροποιώντας την εικόνα της χώρας μέσω της οργάνωσης συνεδρίων και εκθέσεων με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία.

Τις εργασίες του φόρουμ θα ανοίξει ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ στη διοργάνωσή του και στο σχεδιασμό του προγράμματος έχουν συμβάλει τα υπουργεία Οικονομικής Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ενέργειας μαζί με διάφορους φορείς όπως Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού, Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, Ρωσικό Κέντρο Εξαγωγών και Υπηρεσία Στρατηγικών Υπηρεσιών. Στο φετινό φόρουμ, θα συμμετέχουν 4.000 άτομα, προσελκύοντας τους επικεφαλής των κορυφαίων ρωσικών αλλά και διεθνών επιχειρήσεων, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους από διάφορες περιοχές της Ρωσίας καθώς και εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας. Στο συνέδριο θα μετέχουν μεταξύ άλλων επικεφαλής επιχειρήσεων από Αυστρία, Αφγανιστάν Βρετανία, Γερμανία, Καζακστάν, ΗΠΑ, Γαλλία, Ελβετία και Ιαπωνία. Στα κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη που θα δώσουν «το παρών» είναι επίσης ο γενικός διευθυντής του Metro Cash & Carry Russia, Tζέρι Κάλμις, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Russia Ντίντριχ Μόλερ και ο διευθύνων σύμβουλος της Construction Group Εμεραλντ Τάουν. Βεβαίως, δεν μπορεί να απουσιάζει ο πρόεδρος της LUKOIL Βίκτορ Βεκσέλμπεργκ, ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και ο πρόεδρος της VTB Bank Αντρέι Κόστιν.

Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η αναζήτηση νέων προσεγγίσεων για την ενίσχυση των περιφερειακών ρωσικών πολιτικών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων και των υποδομών, καθώς και ευκαιρίες ανάπτυξης του επιχειρείν σε διαφορετικούς κλάδους, όπως εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών, τουρισμός και άθληση. Ειδική έμφαση θα δοθεί στην επιχειρηματικότητα των νέων και γυναικών στην Ρωσία.

Επίσης, θα υπάρξει και τελετή απονομής βραβείων προκειμένου να ενθαρρυνθεί η σημαντική συμβολή κάποιων ατόμων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τέλος την ευκαιρία να επισκεφθούν μία έκθεση με επενδυτικά προγράμματα.

Σημειώνεται ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη ρωσική οικονομία αυξήθηκαν 62% πέρυσι, φθάνοντας τα 19 δισ.δολάρια, παρότι η διεθνής ροή σε ξένες άμεσες επενδύσεις μειώθηκε 13% στα 1,52 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNCTAD. H μεταποιητική δραστηριότητα στη Ρωσία αυξάνεται σταθερά, όπως δείχνει έκθεση του Centre for Strategic Research, με αναλυτές του κέντρου να υπολογίζουν ότι η παραγωγική ικανότητα των ρωσικών μεταποιητικών μονάδων να αυξάνεται 30% την περίοδο 2000-2015. Επίσης, ο όγκος της αγροτικής παραγωγής της Ρωσίας το 2016 ανήλθε στα 5,626 τρισ.ρούβλια (97,6 δισ.δολάρια), γνωρίζοντας αύξηση 4,8% από το 2015, σύμφωνα με την ρωσική εθνική στατιστική υπηρεσία Rosstat.

Στα τέσσερα μεγαλύτερα οικονομικά φόρα που πραγματοποιούνται ετησίως στην Ρωσία, εκτός από αυτό του Σότσι, συμπεριλαμβάνεται και το «Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Γιάλτας», που θα πραγματοποιηθεί εφέτος στις 20 έως 22 Απριλίου στην χερσόνησο της Κριμαίας. Το εν λόγω συνέδριο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κριμαίας και το Yalta International Economic Forum Fund με την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το φόρουμ αυτό αποτελεί το κατεξοχήν γεγονός για την προβολή των επενδυτικών ευκαιριών και των δυναμικών της Κριμαίας, δεδομένου ότι αποτελεί τη μοναδική Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη στην Ομοσπονδιακή Περιοχή της Κριμαίας. Στο περυσινό συνέδριο, που είχε γίνει στις 14 έως 16 Απριλίου, είχαν λάβει μέρος περισσότερα από 1.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων, μελών της επιχειρηματικής κοινότητας και οικονομικών εμπειρογνωμώνων, μαζί με περισσότερους από 70 εκπροσώπους από 26 χώρες - πολιτικούς και επιχειρηματίες - πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων εκπροσώπων στο πλαίσιο επιχειρηματικής επίσκεψης στην Κριμαία μετά την επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσία. Στόχος του φετινού φόρουμ της Γιάλτας είναι επίσης να αποτελέσει την πλατφόρμα για συζητήσεις σχετικά με τις διεθνείς προκλήσεις και τους κινδύνους. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα