ΒG Group: Αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, υψηλότερα κέρδη

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2005 10:31

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 16%, εξ αιτίας της αύξησης των τιμών ενεργείας και της υψηλότερης παραγωγής, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του πρώην κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου της Βρετανίας, BG Group Plc, με δραστηριότητες σε 22 χώρες του κόσμου.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 249 εκατ. λίρες Αγγλίας (470 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 7 πένες ανά μετοχή το τρίμηνο, έναντι 215 εκατ. λιρών ή 6,1 πένες ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Συνολικά επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα καθαρά της κέρδη το τρίμηνο, θα έφθαναν τα 245 εκατ. λίρες. Η BG, αύξησε το μέρισμα του τριμήνου σε ποσοστό της τάξης του 12%.

Κατά μέσον όρο οι τιμές φυσικού αερίου στη Βρετανία, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 21% το τρίμηνο μέχρι και τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, βελτιώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους της εταιρείας. Ο επικεφαλής της BG, Frank Chapman, επενδύει σε χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Καζακστάν και η Ινδία, για την εξασφάλιση των προμηθειών, καθώς οι ανακαλύψεις στη Βόρεια Θάλασσα γίνονται όλο και πιο σπάνιες.

Περίπου το ήμισυ της παραγωγής της BG, προέρχεται από το Λονδίνο, όπου οι τιμές αερίου σημείωσαν αύξηση εξ αιτίας της μείωσης της εσωτερικής κατανάλωσης και των υψηλότερων τιμών των άλλων καυσίμων.

Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύθηκαν κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις σε επίπεδα ρεκόρ. Αυξήθηκαν στις 393 πένες (7,41 δολ. ΗΠΑ) στη χθεσινή συνεδρίαση, μετά από άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 43% το περασμένο έτος. Η άνοδός τους ήταν υψηλότερη της ανόδου των μετοχών σε ποσοστό 34%, της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της, BP Plc. Χθες, οι μετοχές της BG, έκλεισαν στις 387,75 πένες η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα