Μέχρι και το Μάιο οι επανέλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2005 15:07

Μέχρι και το Μάιο του 2005 θα συνεχιστούν οι επανέλεγχοι που διεξάγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε σχέση και με τις εκτάσεις ενοτήτων όπου περιλαμβάνονται αγροτεμάχια καλλιεργηθέντα με βαμβάκι.

Ήδη κατά τη διενέργεια των πραγματοποιούμενων διασταυρωτικών ελέγχων στον τομέα του βάμβακος και μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών ΟΣΔΕ-Εκτάσεις 2004, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαπίστωσε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Τοπογραφικής και Πληροφορικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι σε ορισμένες ενότητες, οι εκτάσεις των δηλωθέντων αγροτεμαχίων υπερβαίνουν τη συνολική καθαρή έκταση της ενότητας, όπως έχει προσδιοριστεί από τη Διεύθυνση Τοπογραφικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επειδή οι ποσότητες βάμβακος που παραδόθηκαν από τα αγροτεμάχια που υπερβαίνουν την καθαρή έκταση της ενότητας δεν μπορούν να αιτιολογηθούν πλήρως ως προς την καταγωγή τους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσει στην επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων σύμφωνα με τα ισχύοντα στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Για το λόγο αυτό, από 18/2/2005 οι σχετικοί πίνακες θα σταλούν στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για συστηματικό διοικητικό και επιτόπιο έλεγχο σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και τις τοπογραφικές υπηρεσίες, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι περικοπές.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι έλεγχοι των ισοζυγίων όλων των εκκοκκιστηρίων της χώρας. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι καταγράφηκαν στην πλειοψηφία των εκκοκκιστηρίων ικανοποιητικές αποδόσεις γύρω στο 34,8%.

Επίσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διεξάγει ελέγχους για την τήρηση των προθεσμιών πληρωμής των παραγωγών και την ορθή λειτουργία των κέντρων διαμετακόμισης. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται καθυστερήσεις πληρωμών από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις προβαίνει σε κατάπτωση σχετικών εγγυητικών επιστολών ενώ τα ίδια μέτρα λαμβάνονται και σε όσα κέντρα διαμετακόμισης παρουσιάστηκαν παρατυπίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα