Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 10:58
UPD:10:58
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν τις νέες εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της δεύτερης διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,16% στις 654,16 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,06% στις 1.760,88 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,37 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 13 ενισχύονται, 24 υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,98% στις 602,67 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 0,82%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,59%, η Eurobank κατά 1,26% και η Alpha Bank κατά 0,55%. Από την πλευρά της, η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,044 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων εκτινάσσεται άνω του 3%, ενώ στο 1,35% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή των Coca-Cola HBC, Aegean και Lamda Development. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties μειώνεται κατά 1,52%, της ΓΕΚ Τέρνα κατά 1,32%, της ΔΕΗ κατά 1,07% και της Motor Oil κατά 0,96%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω αποκλιμάκωση, διολισθαίνοντας προς το τεχνικό όριο του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,178% και του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 13 μονάδες βάσης στο 8,045%.

Οι επενδυτές, μετά το χθεσινό ανοδικό «ξέσπασμα», αναμένουν τις νέες εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, και ιδίως την έλευση των θεσμών στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επίτευξη συμφωνίας θα απαιτήσει αρκετή δουλειά - όπως ομολογούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς - καθώς επί τάπητος θα τεθούν τόσο τα εργασιακά και τα φορολογικά, όσο και οι περαιτέρω παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

«Ήδη η οικονομία έχει χάσει το πρώτο τρίμηνο, με το πρόβλημα των NPLS να μεγαλώνει στον τραπεζικό κλάδο. Πλέον η κατάσταση έχει κουράσει τους πάντες, μιας και η αγορά έχει στην κυριολεξία νεκρώσει περιμένοντας την αξιολόγηση. Παραμένουμε αισιόδοξοι μόνο και μόνο γιατί δεν έχουμε και ιδιαίτερες διεξόδους» σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, Ηλίας Ζαχαράκης, προσθέτοντας:

«Πολύ θετική εξέλιξη θα ήταν η αγορά να υποστεί ένα θετικό σοκ αν θέλει να αποκτήσει σημαντική τάση και να αλλάξει την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού. Τεχνικά και μεσοπρόθεσμα όσο συντηρούμε το πολύ σημαντικό των 600 μονάδων επίπεδο μπορεί να στοχεύουμε σε τιμές κοντά στο 800».

Την ίδια ώρα, σύσταση «buy» και τιμή στόχο τα 5,5 ευρώ δίνει για τον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμώντας πως η εισηγμένη θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 136 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των επιπτώσεων από την αποτίμηση των αποθεμάτων, τα «καθαρά» αποτελέσματα των ΕΛΠΕ αναμένεται να διαμορφωθούν στα 83 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, έναντι 65 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα