Ινδονησία: Στο 6,7% η οικονομική ανάπτυξη το δ' τρίμηνο

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 11:12

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό, αναπτύχθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ετών, το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία της Ινδονησίας, καθώς οι φθηνότερες πιστώσεις από το 1998, ώθησαν τους καταναλωτές να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και κινητά τηλέφωνα.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7%, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στη Τζακάρτα. Το 2004, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,1%, το ταχύτερο, από το 1996.

Η ταχύτερη ανάπτυξη, ενδέχεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για το 1/5 των Ινδονησίων, που δεν έχουν μόνιμη απασχόληση. Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, που αποτελούν το 66,5% της οικονομίας της χώρας, ωθεί τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της PT Matahari Putra Prima, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της χώρας, να επεκταθούν.

«Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, ωθούν ακόμη ανοδικά το ΑΕΠ», ανέφερε ο Anton Gunawan, οικονομολόγος της Citigroup Inc., στην Τζακάρτα, συμπληρώνοντας: «Οι πραγματικοί μισθοί είναι καλοί και αυξάνονται, ειδικά στις πόλεις, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά – εκτός των τροφίμων – όπως μοτοσικλέτες και ηλεκτρονικά, αυξάνεται. Δεν περιμένουμε μείωση των προσωπικών δαπανών, στο εγγύς μέλλον».

Το τέταρτο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη από ό,τι προέβλεπαν 12 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, στο 5,2%. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν πέρυσι 4,9%. Οι δαπάνες της κυβέρνησης σε δρόμους, σχολεία και άλλα έργα υποδομής, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα