Η Κομισιόν για το πρόγραμμα σύγκλισης της Κύπρου

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2005 13:05

Η δημοσιονομική στρατηγική που περιγράφεται σε αδρές γραμμές στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Κύπρου αποσκοπεί στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος το 2005 σε επίπεδο χαμηλότερο από τη σχετική τιμή αναφοράς (3% του ΑΕΠ), σύμφωνα με τη σύσταση που διατύπωσε το Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 104 παράγραφος 7.

Η προσαρμογή είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη κατά το τρέχον έτος, καθώς η κυβέρνηση αναμένει μείωση του ελλείμματος στο 2,9% από 4,8% το 2004, ενώ στη συνέχεια καθίσταται περισσότερο βραδεία, με τελική διαμόρφωση του ελλείμματος στο 0,9% το 2008. Οι προβλέψεις αυτές είναι δυνατό να θεωρηθούν αξιόπιστες και οι σχετικοί κίνδυνοι ισορροπημένοι σε γενικές γραμμές.

Τα βασικά αρνητικά στοιχεία αβεβαιότητας είναι εξωγενή και σχετίζονται με τις οικονομικές προοπτικές των εμπορικών εταίρων της Κύπρου, καθώς επίσης με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Οι προβλέψεις θα δοκιμασθούν κυρίως κατά το τρέχον έτος, οπότε και αναμένεται να σημειωθεί η σημαντικότερη μείωση του ελλείμματος. Εντούτοις, το θετικό αποτέλεσμα που επετεύχθη σε σχέση με το έλλειμμα το 2004 και οι πρόσφατες επιτυχείς διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους επί μιας σειράς μέτρων ζωτικής σημασίας για το 2005 καθιστούν τη σχεδιαζόμενη μείωση του ελλείμματος δυσχερή μεν αλλά εφικτή. Ένας επιπλέον παράγοντας καθησυχασμού είναι το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης.

Η Κύπρος διατρέχει ορισμένους κινδύνους όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών της, σημαντικό στοιχείο της οποίας αποτελεί το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κόστος της δημογραφικής γήρανσης. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στους τομείς των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Με γνώμονα τα προεκτεθέντα, η Επιτροπή ενθαρρύνει την Κύπρο να υλοποιήσει με αποφασιστικότητα τα μέτρα που εξαγγέλλονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης και να λάβει μέριμνα για τη διατήρηση του μεσοπρόθεσμου στόχου της επίτευξης σχεδόν ισοσκελισμένου ή πλεονασματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος μετά τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η Επιτροπή χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση της χώρας να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 58% το 2008, μετά την πρόβλεψη για 74,9% κατά το παρελθόν έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα