Alpha Bank: Οι προϋποθέσεις για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 15:28
UPD:15:30
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, εντός του 2017, παραθέτει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.  

Συγκεκριμένα, κατά την άποψη της τράπεζας, η έγκαιρη και πλήρης ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και συνολικά του προγράμματος προσαρμογής, συνιστά την κυριότερη προϋπόθεση για την επίτευξη ανάπτυξης της τάξης του 2,7%.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως εξηγεί αναλυτικά, αναμένεται να συνοδευτεί από την αναγκαία ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης, ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την:

  • εξειδίκευση του δεύτερου σταδίου των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους,
  • ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ,
  • πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων
  • την περαιτέρω εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα

Πρόκειται για εξελίξεις - σύμφωνα με την τράπεζα - οι οποίες θα ενισχύσουν τις συνθήκες ρευστότητας, αντισταθμίζοντας σε κάποιο βαθμό το υφεσιακό αντίκτυπο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ειδική μνεία παράλληλα, κάνει και στην ανάκαμψη των επενδύσεων, καθώς θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας,

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Alpha Bank διαπιστώνει και δύο κινδύνους, οι οποίοι θέτουν σε αμφισβήτηση τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης:

  • Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή που δίνει έμφαση στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, καθώς η αυξημένη φορολογία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, είναι πιθανό να μην οδηγήσει στα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα το 2017 και να περιορίσει τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ.
  • Οι εξωτερικοί κίνδυνοι που έχουν προστεθεί και επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και αναπόφευκτα και την ελληνική, όπως η ένταση των διεθνών γεωπολιτικών κινδύνων, η εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος, η ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και η υιοθέτηση πολιτικών προστατευτισμού που ελλοχεύουν κινδύνους σχετικά με το διεθνές εμπόριο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα