Εγκρίθηκε από το ECO-FIN η σύσταση για το έλλειμμα

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005 12:23
UPD:12:26

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Οικονομικών των «25» ενέκριναν σήμερα την εισήγηση της Επιτροπής να ενεργοποιηθεί το άρθρο 104 Γ, παράγραφος 9 (τελευταίο στάδιο του Συμφώνου Σταθερότητας), για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας.

Στην ίδια εισήγηση η Επιτροπή προτείνει επίσης να δοθεί παράταση ενός έτους στη χώρα μας, ώστε η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ να γίνει μέχρι το τέλος του 2006.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο αρμόδιος Ισπανός Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, με αφορμή την υιοθέτηση προγραμμάτων σύγκλισης και σταθερότητας 6 κρατών μελών, αναφέρθηκε στη χώρα μας τονίζοντας ότι η προσπάθεια που καλείται να καταβάλει η κυβέρνηση φέτος είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 2 μονάδες. Η Επιτροπή, συνέχισε, δεν θέλει να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ελληνική οικονομία και για το λόγο αυτό παρατείνει κατά 12 μήνες την προθεσμία της πλήρους δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, το άρθρο 104 Γ, παράγραφος 9, που ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην Κοινότητα και συνοδεύεται από νέα σύσταση, μας επιτρέπει να εισηγηθούμε τη χορήγηση της δωδεκάμηνης παράτασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Επίτροπος αναφερόμενος στο δημόσιο έλλειμμα του 2004 είπε ότι η προηγούμενη πρόβλεψη της Κομισιόν (φθινόπωρο) το τοποθετούσε στο 5,5% του ΑΕΠ. Εξέφρασε, όμως, την ανησυχία του ότι μπορεί τελικά να είναι ψηλότερο. Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση θα πρέπει να κοινοποιήσει τα τελικά στοιχεία για το περυσινό έλλειμμα μέχρι την 1η Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα